Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
MCN Compositieopdracht North Sea Jazz 2012 voor Bram Stadhouders


De MCN Compositieopdracht North Sea Jazz 2012 is verstrekt aan gitarist Bram Stadhouders. Stadhouders componeerde zijn nieuwe werk voor bijzondere bezetting: gitaar, toetsen, drums en acht zangers van het Nederlands Kamerkoor. De première van de Compositieopdracht vindt plaats op vrijdag 6 juli (17.00 tot 18.15 uur) in de Madeira-zaal tijdens het North Sea Jazz Festival.

Bram Stadhouders (1987, Tilburg) wordt beschouwd als een van meest interessante opkomende improviserende musici van Europa. Met zijn gitaar en technologie verkent hij de grenzen tussen ambient, hedendaagse elektronische muziek en vrij geïmproviseerde jazz.

Bram verrast zijn publiek met zijn experimenten; zo trad hij tijdens North Sea Jazz 2011 op met de Noorse Terje Isungset, op een gitaar gemaakt van ijs (zie foto). Datzelfde jaar werd hij geselecteerd om deel te nemen aan het Europese artiestenbevorderingstraject 'Take Five: Europe'. De groep die naar aanleiding daarvan ontstond, speelt dit jaar ook op North Sea Jazz.

Bram is de jongste muzikant ooit aan wie de MCN Compositieopdracht North Sea Jazz is toegekend.

Uit het juryrapport: 'De componist put hoorbaar uit uiteenlopende tradities en weet die invloeden te verwerken tot muziek die ontegenzeggelijk 'van nu' is. De jury is onder de indruk van de bijzondere sfeer die uit de composities spreekt, alsook van de met minimale middelen volgehouden spanningsboog (...) De jury is benieuwd hoe hij zijn bijzondere sound zal weten te vertalen naar een andere bezetting.'

De jury bestond uit Michelle Kuypers (programmeur North Sea Jazz), Mischa Andriessen (muziekjournalist Telegraaf) en Marc Hoogma (programmeur Stichting Jazz in Nijmegen).

De line-up van deze Compositieopdracht is als volgt: Bram Stadhouders (gitaar), Andrea Taeggi (toetsen) en Onno Govaert (drums), aangevuld met de zangers Heleen Koele (sopraan), Annet Lans (sopraan), Karin van de Poel (alt), Marleene Goldstein (alt), Alberto ter Doest (tenor), Albert van Ommen (tenor), Jasper Schweppe (bas) en Gilad Nezer (bas).

In het kader van 'Jazz at the Crow' speelt het Bram Stadhouders Trio morgenavond vanaf 20.30 uur in café Kraaij en Balder, aan de Strijpsestraat 79 te Eindhoven. De entree is € 7,50.

Labels:

(Maarten van de Ven, 2.5.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.