Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Philip Catherine Plays Cole Porter

Philip Catherine Quartet, vrijdag 11 mei 2012, Paradox, Tilburg

Een zaal gevuld met volle aandacht voor de 70-jarige gitarist Philip Catherine, die net als Toots Thielemans zich een icoon mag gaan noemen binnen de Belgische jazzwereld en ver daarbuiten. Als je zoekt naar romantiek in de jazz ben je bij hem aan het juiste adres! De bezetting waarmee hij zijn cd 'Philip Catherine Plays Cole Porter' opnam, is met uitzondering van bassist Philippe Aerts verschillend. Karel Boehlee en Martijn Vink zijn vanavond respectievelijk vervangen door Nicole Andrioli (piano) en Joost Patocka (drums). En dat zorgde voor verrassende solo's, die niet op de cd voorkomen. Er was sprake van een bijzondere chemie tussen de bandleden en het voortdurende onderlinge oogcontact verhoogde het speelplezier.

De opkomst van Philip Catherine is altijd vermakelijk. Zijn schijnbare onhandigheid met apparatuur en zijn verstrooidheid zijn vertederend. Maar bij de eerste aanslagen brengt hij het publiek tot verstomming en komt zijn virtuositeit meteen op de voorgrond. Hoed aan de kant en één en al concentratie. Zijn gitaarspel wordt gekenmerkt door het fijngevoelig ontrafelen van elk akkoord. Elke aanslag en klank die hij voorbrengt, is weloverwogen en doordacht en het stuurt onze emoties naar de top. Net als in de teksten van Cole Porter is zijn muziek doorweven van poëzie met vaak onverwachte wendingen. Catherine's vertolking van 'So In Love' ging diep onderhuids en bezorgde je bovenhuids kippenvel!

In de tweede set opent Catherine met twee composities van de hand van Andrioli, ronduit prachtig, subliem, geen zuchtje in de zaal. Aerts had het duidelijk naar zijn zin. De altijd op de achtergrond ernstige en gereserveerde muzikant liet zich vanavond hier en daar betrappen op een geamuseerd glimlachje en het oogcontact met Andrioli was goedkeurend en veelzeggend.

En met de hoed opnieuw op, zwaaide Catherine eervol af. Een staande ovatie was onvermijdelijk en met de bisnummers 'Love For Sale' en 'Everytime We Say Goodbye' kan het publiek nog wat langer nagenieten van dit kwartet. De stormloop naar cd's, die Catherine eigenhandig staat te verkopen en te signeren, getuigt alleen maar van de grote kwaliteit vanavond. Ja, naast Toots zijn er nog wel meer om uw hoed voor af te nemen!

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Gerda Boel, 30.5.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.