Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Klatwerk3 - 'Who Are You' (Klatwerk, 2012)


Pianist Boelo Klat is geen man van het grote gebaar. Op zijn eerdere albums ontpopte hij zich als een romanticus, wiens introverte universum wordt geschraagd door jaren 50-iconen als Erroll Garner en Lennie Tristano enerzijds en een milde vorm van free jazz aan de overkant.

Ook hier overheerst een stil, ver doorgevoerd soort 'billevansisme'. Herhaling is daarbij een vormgevend principe, zie de drie gezusters 'Zie Zo' halverwege de plaat. Een vreemde eend in de bijt is de compositie 'Maf', die meer vlees op de botten heeft, zelfs neigt naar uitbundigheid en tegen het eind met confetti en slingers wordt opgetuigd. Maar daarop volgt dan weer het titelstuk, dat als een schuchtere kennismaking klinkt.

Klats muziek kan ook heel beeldend zijn, zoals in 'Ondeugend Hondje'. Hier horen en zien we inderdaad een speelse pup, die zacht grommend aan een lap trekt en zich niet door plagende tikjes en rukjes van de wijs laat brengen. Dat het na vier en een halve minuut wordt gefaded is logisch: dat beestje wil nog wel een half uurtje doorgaan.

'Butterfly' is ook zo'n programmatische animale schets. In krap anderhalve minuut fladdert het frêle vlindertje van bloem naar bloem, waarvoor Boelo Klat slechts de hoogste nootjes nodig heeft.

Meer horen?
Klik
hier voor fragmenten van de volgende tracks van dit album: 'Voor Erika', 'Zie Zo (1)', 'Butterfly' en 'Who Are You'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 2.5.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.