Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Joe Newman - 'Four Classic Albums' (AVID Jazz, 2012) 2 CD

Opnamen: 1955-1958

Toen trompettist Joe Newman deze vier albums onder eigen naam opnam was hij, zou je kunnen zeggen, vergroeid met de bigband van pianist Count Basie. Dichtbij het Basie-gevoel komen inderdaad de lp's 'All I Wanna Do Is Swing' uit 1955 en 'The Midgets' van een jaar later. Voor dat laatste album koos Newman Frank Wess op (uitsluitend) fluit als frontpartner. Ook Freddie Green (ritmegitaar) en Eddie Jones (bas) maakten destijds deel uit van de Basie-familie. Bovendien was Ernie Wilkins als arrangeur aangetrokken. En die was midden-jaren vijftig de belangrijkste architect van de Basie-sound.

Het titelstuk, een compositie van Newman, hadden ze een half jaar eerder al eens opgenomen, tijdens de 'Shiny Stockings'-sessie van Basie's band. Ze gaan hier, voortgegeseld door de drums van Osie Johnson, full speed loos; we hebben hier te maken met een ideale ritmesectie en een ideale frontlinie van gestopte trompet en fluit. Johnson is in vorm en genereert een onbedaarlijke swing. Het nummer 'She Has Red Hair' is daarentegen weer heel precieus vormgegeven, met afgebakende taken voor alle instrumenten en een speciale rol voor de sologitaar van Barry Galbraith. 'Indeed The Blues' begint met een slim duet voor piano en gitaar, dat geëchood wordt door Newman en Wess.

Wilkins keert terug als een van de vormgevers van 'All I Wanna Do Is Swing'. Hij speelt hier ook mee op altsax, maar is alleen in de collectieven aanwezig. Het is weer eens zonneklaar hoezeer handige arrangementjes zo'n octet karakter kunnen geven en naar een hoger plan tillen. Temeer daar we met voortreffelijke solisten te maken hebben. Tenorist Al Cohn is een bedaarde pijproker met een fraai uitgebalanceerd geluid en trombonist Frank Rehak verstaat de kunst met frasen van wisselende lengtes de conversatie gaande te houden. Newman zelf is een Armstrong-man, die tevens aangeraakt is door Fats Navarro.

Ook als vocalist (frasering, timing, versierinkjes) heeft hij een tic van Pops meegekregen, blijkens het album 'Soft Swingin’ Jazz', met organiste Shirley Scott. Het is niet slecht, het nummer 'The Farmer’s Daughter' heeft wat hips, maar bij mijn weten heeft Joe Newman het bij deze proeve gelaten.

Labels:

(Eddy Determeyer, 23.5.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.