Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jimmy Giuffre - 'The Small Group Sessions' (Brilliant, 2012)

Opname: 1947-1953

Grappig, dat uitgerekend de enige sessie die rietblazer en componist Jimmy Giuffre in de onderhavige periode (1947-53) onder eigen naam opnam, niet op deze verzameling van drie cd's is meegenomen. Dit zijn opnamen waar hij in groepen van derden, met name die van trompettist Shorty Rogers en drummer Shelly Manne, meespeelt. Hij is evenmin de gefeaturede solist – dat zijn eerder Rogers en de altisten Art Pepper en Bud Shank. Wel leverde Giuffre een belangrijk deel van het gespeelde materiaal.

Maar wat een prachtige bands! Rogers is de onbetwiste meester als het erop aankomt met drie of vier blazers een vol en kneedbaar geluid te realiseren. Veel naar Duke Ellington geluisterd. Grappig is de vermomming van de heren als 'Boots Brown and his Blockbusters', een jumpband à la Big Jay McNeeley, maar dan volledig over the top. Met Giuffre op tenor en Gerry Mulligan op bariton hebben we hier een betonnen vloertje, waar je een deugdelijke diamantboor voor nodig zou hebben.

De meest gedurfde muziek staat op cd 3. Het octet van hoornist John Graas speelde in 1953 al een eind in de toekomst. Componist Nelson Riddle bewijst hier dat hij geen Frank Sinatra nodig heeft om een verhaal te vertellen. Het kwartet van pianist en vibrafonist Teddy Charles gooit eveneens alle conventies door de studio. Met grillige melodielijnen en wisselende ritmes wordt titels als 'Free' en 'Evolution' alle eer aangedaan.

Labels:

(Eddy Determeyer, 11.5.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.