Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 

Cd / Jazztube
The Royal Improvisers Orchestra - 'Live At The Bimhuis' (Riot Impro, 2011)

Opname: 27 juni 2009

Om te doen lijkt me dit erg grappig. Collectief improviseren op basis van minimale of geen afspraken. Als een gezelschap daar bedreven in is, kunnen er interessante weefsels ontstaan. Edoch: de gevreesde Brownse Beweging ligt altijd op de loer. Dat is op een paar plekken aan de hand op deze cd van het Royal Improvisers Orchestra, een internationaal collectief met daarin bekende namen als saxofonist Jon Dikeman, pianist Oscar Jan Hoogland en bassist Raoul van der Weide.

Soms, zoals in 'His Composition', met gastdrummer Han Bennink, lijkt er sprake van 'conduction', een oud improvisatieprincipe dat in de jaren tachtig door cornettist Butch Morris nieuw leven werd ingeblazen. Daarbij dirigeert een leider op basis van specifieke afspraken instrumentgroepen en individuele muzikanten, zodat ter plekke frisse composities ontstaan. Hoe dan ook, het resultaat klinkt hier als filmmuziek voor een documentaire over abstracte kunst uit Zeeland, of over nieuwe nanotechnologie om groene stroom te ontlokken aan piëzo-elektrische kristallen. Dat wil zeggen, voor zover de musici niet overstemd worden door de beide zangeressen, die zenuwachtig rondtrippelen als vrije uitloopkippen op de eerst lentedag.

Die vocalen zijn een hoofdstuk apart. In 'Collective Improvisation' voeren de vocalistes een animistische Kwaakzang voor Twee Dames op, terwijl ze in 'Burocratie' juist sjamanistisch krijsend rondfladderen. Lieflijker is het tableau Feeën bij de Waterval in 'Truism Turism'; sneu was wel weer dat één der feeën tijdens de opname onwel werd, waarbij haar maagpapje via de waterval door de studio werd verstoven.

Een van de meer geslaagde nummers is wat mij betreft 'Immigratie Walk'. Dat begint met een duidelijke ritmische structuur, die al snel door een uit de pas dwalende saxofonist doorbroken wordt. Het duurt niet lang of alle nationaliteiten lopen hun eigen pasjes en zo hoort het vanzelfsprekend ook.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om het Royal Improvisers Orchestra live aan het werk te zien in het Bimhuis op 27 juni 2009. De dirigent is saxofonist Yedo Gibson, die we ook kennen van EKE.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 30.5.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.