Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Zo speelt men piano

Jef Neve solo, zaterdag 31 maart 2012, USVA Theater, Groningen

Een joviale gast, Jef Neve. Gentenaar, hè. Dat kon je vaststellen tijdens de nazit, maar ook in zijn aankondigingen slaagde hij erin, een directe, informele band met zijn luisteraars aan te gaan. Van alle gespeelde stukken kregen we de achtergronden te horen. Waarbij de muziek zelf overigens een uiterst serieuze zaak bleef. Zo vertelde hij dat de melodie van zijn compositie 'Second Love' binnenkwam vlak voor een uitvoering van 'Rhapsody In Blue', met een groot strijkorkest. Het hele concert door had hij zodoende Gershwins opus en zijn eigen boreling gelijktijdig in het hoofd. En je hoort het: in het begin van 'Second Love' duiken subtiele, kortstondige referenties aan en variaties op de 'Rhapsody' op.

Neve is een lyricus. Zijn ballads bezitten een Bill Evans-achtige introspectie. Maar de pastorale sfeer wordt doorsneden door dwingende repeterende motiefjes, zijn handelsmerk, waarbij zijn toucher, en daarmee de dynamiek, de belangrijkste troef is.

'Spring Begins' lijkt een cynische titel voor een compositie die ontstond naar aanleiding van de televisiebeelden van de Amerikaanse aanval op Bagdad (die groene nachtbeelden van het bombardement). Het begin van een jarenlange nachtmerrie – maar uiteindelijk weet Neve er toch een positieve boodschap in te leggen. Ook in 'Blame It On My Youth' balanceert de pianist tussen verstilling en stemverheffing. Daarbij kleurt hij zijn frasen subtiel bij met pasteltinten die hij rechtstreeks uit het binnenwerk aait. Zo speelt men piano.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Willem Schwertmann.

Labels:

(Eddy Determeyer, 13.4.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.