Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Rudder, band met ballen

vrijdag 23 maart 2012, Paradox, Tilburg

Vier New Yorkse topmuzikanten op het enige Nederlandse podium in hun Europese toer: Rudder overtrof alle verwachtingen. Wie op zoek was naar melodieuze standards of tranentrekkende ballads kwam bedrogen uit. Want voor een uurtje of twee sidderde de grond van het uitverkochte Tilburgse jazzpodium onder een stevige portie zogenaamde grunge-jazz. Althans dat is hoe ze hun eigen sound betitelen. In de praktijk kwam dat neer op snel wisselende korte lijnen van robuuste funk, stevige rockritmes en rauwe jazzelementen.

Rudder doet zijn naam eer aan, want het likt aan verschillende muziekstijlen maar vaart een eigen route, wars van allerlei limitatieve regels. Drummer Keith Carlock spande de kroon met zijn dynamische spel. Monden vielen open van verbazing door zijn inventieve slagwerk, gekenmerkt door kunstige patronen en ingewikkelde riffs. Bedreven, krachtig en vooral onvermoeibaar. Samen met bassist Tim Lefebvre vormde hij de voortdenderende motor van de groep, als een intens pulserend hart. Het was ook Lefebvre die met simpel ogende, rollende basloops inspeelde op het dwingende ritmegeweld van Carlock en balans wist te brengen in de kern van de ritmes.

En wie nu denkt dat er alleen bot geweld aan te pas kwam? Nou nee, de nuance was er ook. Bijzondere melodielijnen, soms betrekkelijk eenvoudig, maar ook ruig en doordringend, kenmerkten het bandgeluid. Ze werden aangereikt door saxofonist Chris Cheek en toetsenman Henry Hey. Uit de laptop en synthesizer van Hey kwamen naast duistere underground-geluiden ook Hammond- en Rhodes-klanken voorbij, waardoor een symfonische dimensie ontstond. En om helemaal in de tijdgeest te blijven, ook Cheek gebruikte op zijn sax veel effecten. Een akoestisch saxgeluid was vrijwel nergens te horen. Wel eens een elektrische gitaarsolo op een tenorsax gehoord? Cheek presteerde het.

De stomende arrangementen leken al momento te ontstaan en de interactie bepaalde voor een groot deel het speelplezier on stage. De heren Lefebvre en Hey voerden regelmatig een kletspraatje tijdens het spelen en hadden samen de grootste lol.
Al met al: ja, Rudder is een band met ballen, maar een 'mannenband'..., welnee, dat is het zeer zeker niet!

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Donata van de Ven, 7.4.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.