Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Ontmoetingen in het kielzog van Hendrix

Rapier, zondag 25 maart 2012, Buckshot, Groningen

Het is natuurlijk geen nieuw concept, een beetje op min of meer bekende vamps jammen en kijken wat eruit komt. Vaak komt daar dan weinig meer uit dan een of twee voortsudderende en –modderende solo's plus wat geijkte collectiefjes. Niet als je Peter Tiehuis, Frans van der Hoeven en Arno Nieuwenhuize heet, evenwel. Als je die bij elkaar zet levert dat mooie ontmoetingen en doorkijkjes op rare weggetjes op.

'When jazz meets Hendrix' werft het trio Rapier op de lichtbak van Buckshot en inderdaad gaat het drietal verder waar de betreurde Jimi Hendrix afnokte. Hij, Hendrix, zou aan arrangeur Gil Evans en trompettissimo Miles Davis gekoppeld worden, maar dat heeft dus niet meer zo mogen zijn. Stel je voor dat het gitaaricoon een bassist als Frans van der Hoeven tot zijn beschikking had gehad, met net zo'n ongebreidelde techniek en ingebouwde funk, zo'n gast die als dat zo uitkomt het verlengstuk van je gitaar wordt en die tegelijkertijd met achteloos gemak een synthesizer bestiert.

Schijnbaar freewheelend kwamen de muzikanten elkaar dan 'toevallig' tegen, waarbij de mogelijkheden van de knopjes en de pedalen voor telkens wisselende sferen en klankschappen zorgden. Na de pauze kregen we zo een gezamenlijke snarenzang op een bedje van bekkens voorgeschoteld.

De vaak gelaakte akoestiek van Buckshot viel deze keer goed uit. Met name in de ballads vormde het gemompel aan de bar en de weerkaatsing daarvan een aangename bourdontoon.

Labels:

(Eddy Determeyer, 9.4.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.