Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Craig Taborn Trio, een set met een sterk verhaal

donderdag 29 maart 2012, CC Maasmechelen

Craig Taborn is een muzikale duizendpoot. Speelt piano, orgel, Moog-synthesizer en blijft qua genre allesbehalve hangen bij traditionele jazz. Hij maakt verbindingen met andere genres en stijlen en experimenteert eveneens met techno en ambient. Hij doet er alles aan om niet ingekapseld te worden in een bepaalde stijl, maar slaagt erin om via zijn improvisaties een melange te brengen van indrukken die aan het eind van de set toch een eenheid vormen.

Zijn eerste soloalbum 'Avenging Angel' verscheen op ECM in april 2011. Vanavond kwam kwam deze veelzijdige pianist naar CC Maasmechelen met Gerald Cleaver op drums en Thomas Morgan op bas. Het werd een aaneengesloten set met een sterke opbouw met veel repetitieve elementen. Deze klinken aanvankelijk wat monotoon, maar naarmate de set vordert krijgen ze hun volle betekenis. Veel composities zijn uitgeschreven, wat een paar nieuwsgierigen uit het publiek na de set naar het podium lokt, om een glimp op te vangen van de partituur met deze eigenzinnige pianotaal.

Vanaf het begin bouwt Taborn een veelzijdige spanning op. Het plukken van enkele snaren door Morgan en het zachte tromgeroffel van Cleaver krijgen bijval van de toetsenist die met de rechterhand korte en krachtige sprongen maakt en akkoorden laat huppelen, omhoog en omlaag binnen eenzelfde spectrum. De spanning neemt toe bij bas en drums door het toepassen van wisselende maatsoorten en herhalende ritmes, tot drums en piano outfaden en de bassist ruimte krijgt om iets nieuws op te starten.

Wat opvalt bij Taborn is de onafhankelijkheid van linker- en rechterhand. Dit vermogen stelt hem in staat beide handen vaak afzonderlijk te laten spreken. Soms heeft de linkerhand vooral een ritmische rol en scandeert rechts hierop rake akkoorden. Of links laat snaren in het binnenste van de vleugel trillen en rechts beantwoordt met een paar minimalistische akkoorden op het klavier. Vaak beveelt de linkerhand het retarderen of accelereren van het tempo in het trio. Maar plots kan de communicatie tussen beide handen ook omslaan in een wervelende samenwerking, waarbij het pianospel in een stroomversnelling komt, en Morgan en Cleaver worden meegevoerd door complexe ritmes. Dan zorgen ze gedrieƫn voor intense spanningsbogen of wordt men verrast door een plotse stop.

Als de muzikanten elkaar vinden in spannende interacties en improvisaties gaat het er soms zelfs nostalgisch swingend aan toe. Vooral Cleaver weet dan het repetitieve ritme van Taborn perfect om te zetten in een kadans die dezelfde lijn blijft volgen, daarbij soms heftig alternerend van de ene schijf naar de andere. Binnen deze set krijgen Cleaver en Morgan ook alle ruimte met solo's hun talenten te etaleren. Kortom, een set met een boeiend verhaal door een trio met improvisaties van hoog allooi, zowel qua kunde als uitvoering.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Gerda Boel, 12.4.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.