Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Natalio Sued, Rafael Vanoli, Gerri Jäger - 'Opositor' (Trytone, 2011)

Opname: januari 2009

Liefhebbers van de ongeborstelde muziek van Knalpot zullen hier wellicht even moeten slikken en met de oren klapperen. Want het duo Vanoli-Jäger fungeert hier als de begeleiders van de Argentijnse rietblazer Natalio Sued en kwijt zich heel netjes van zijn taak. Ergo: geen oorverdovende explosies, gemene flitsen of stofwolken, maar muziek die over het algemeen keurig binnen de lijntjes blijft. Wat heet – in 'Walking To Brooklyn', het meest jazzy thema van de cd, wordt de muziek zelfs gelezen!

'Do, Dici?', het openingsnummer, begint vredig als een wandeling langs een boerensloot. Goed, hier en daar moet er over een stroompje gesprongen worden en er zit ook een stukkie joggen bij, maar het is allemaal goed bij te benen.

Daarmee is de toon gezet. Want al wordt er in een nummer als 'Dialogues' op z'n Knalpots gas gegeven, even verder is de stemming toch weer elegisch. Bijzonder fraai is Sueds klarinetgeluid, dat in zijn warmte, puurheid en bedachtzaamheid aan oudere meesters als Tony Scott en Michael Moore, die vooral, refereert. Het contrasteert in ieder geval voorbeeldig met de gekartelde Knalpotsound en, meer in het bijzonder, met het discontinue drummen van Gerri Jäger. Die laatste excelleert met klein, intiem ritselwerk in het (nachtelijke?) 'Paisajes Argentinos'.

Meer horen?
Klik
hier om te luisteren naar een track van dit album: 'Dialogues'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 13.4.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.