Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jason Stein – 'In Exchange For A Process' (Leo Records, 2009)


Jason Stein is een van de weinige jazzmuzikanten die uitsluitend basklarinet speelt. Het sonore enkelriet werd onder avontuurlijke muzikanten pas in de jaren zestig populair nadat Eric Dolphy er pionierswerk op verrichte, maar is vaak een tweede of derde keus voor saxofonisten die er nog iets bij willen doen. Zodoende is het vocabulaire voor de basklarinet minder ver uitgediept dat van de meeste andere blaasinstrumenten in de geïmproviseerde muziek.

'In Exchange For A Process', een soloplaat, is daarom een zeer welkome bijdrage aan de emancipatie van dit instrument en een vademecum van alles wat mogelijk is op de basklarinet. Boventonen, gespleten noten en microtonaliteit, allen omlijst door voldoende stiltes, geven het geheel de sfeer van een schaduwbokspartij. Hierin sluit dit album aan bij de lange traditie van door rietblazers uit Chicago uitgebrachte soloalbums, die begon met Roscoe Mitchell en Anthony Braxton en zich sindsdien blijft ontwikkelen.

Om zijn kennis van de traditie duidelijk te maken, zijn Steins stukken vaak schijnbaar opgedragen aan grote basklarinettisten, zoals 'Histerical Eric', waarmee naar men mag aannemen Eric Dolphy bedoeld wordt. Toch is Stein vooral zijn eigen man, wiens encyclopedische kennis van de basklarinet spreekt van een grote visie. Misschien is de enige zwakte van deze plaat dat hij wel erg technisch is; met name andere rietblazers zullen plezier beleven aan de onconventionele strapatsen van Jason Stein.

Meer horen?
Klik
hier om een solo-optreden van Stein te zien.

Labels:

(Sybren Renema, 30.4.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.