Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Gizmo! - 'Introducing Gizmo!' (eigen beheer, 2011)


Dit is niet niks. Om te beginnen is deze cd onopvallend mooi vormgegeven: eenvoudig, maar evenwichtig, consequent en smaakvol. Dat zijn karakteristieken die ook op de muziek zelf van toepassing zijn. Gizmo! speelt in de jonge poppy jazztraditie die ontstaan is na, zeg, Michiel Borstlap. Er is goed over nagedacht. Alleen al de 'Curtain Calls' waarmee de plaat wordt geopend en afgesloten: chique! Terugkerend thema is de pauw, de peacock. In 'A Peacock In Rodrigo’s Bass' is de beweging van het dier mooi gevangen. Een soundtrack voor een animatiefilm, zoiets.

Ook 'Blues For Leonard' lijkt zich te ontvouwen als een pauwenstaart. Leonard slaat vermoedelijk op Lenny Bernstein, getuige de fragmenten uit 'Westside Story' ('Something’s Coming') die voorbij komen stappen. Hm, Bernstein als pauw? Kan ik me wel wat bij voorstellen, eerlijk gezegd.

Gizmo! is ook niet vies van repetitieve muziek. Edwin Berg, die ik ervan verdenk, de pavo primus inter pares te zijn, hamert in 'The Power Of Now!' een minimaal muziekje uit de piano, dat vervolgens door gitaar, bas en drums wordt opgetuigd, zodat het geen moment de gelegenheid krijgt echt te gaan vervelen. In 'Lalabyebye – Come To Neverland' is iets dergelijks aan de hand. Alleen barst hier halverwege een koortje in opgewekte lokzang uit, wat dan weer overgaat in vrijvormige gitaarexercities, waaruit je zou kunnen opmaken dat Guilhermo Celano goede maatjes is met Anton Goudsmit. Daarentegen klinkt 'Gizmo’s Retreat' alsof het in de studio bij elkaar is gepingeld; moet je horen, dit akkoord zó en dan dat akkoord zó en dan zo verder, bedenk maar wat, weetjewel.

Meer horen?
Op de
Facebook-pagina van Gizmo! kun je dit album beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 9.4.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.