Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Cd
Frank Sinatra - 'Purely…' (Delta, 2008)

Opnamen: 1953-1957

Of ik deze dubbel-cd moet aanbevelen wanneer je toevallig - nou ja, toevallig - last hebt van liefdesverdriet weet ik niet. Ik bedoel, tegen de tijd dat we bij track 7 van cd nummer één zijn aangekomen, 'With Every Breath I Take', een liedje van verlangen dat ook al niet echt opgewekt is, wat hebben we dan reeds voor de kiezen gekregen? 'P.S. I Love You', 'Everything Happens To Me', 'It’s Easy To Remember' en 'Don’t Like Goodbyes'. Nou, dan ben je godverdomme al lang in je tranen de deur uitgedreven.

Frank Sinatra is hier volwassen geworden. In de liner notes wordt gerept van 1957, maar de eerste schijf bevat uitsluitend materiaal uit 1956, terwijl de tweede de periode 1953-57 beslaat. De topperiode van The Voice, wat mij betreft. Eerder, bij Columbia, had men getracht, Frankie's fenomenale jaren-veertig successen bij de bobbysoxers te prolongeren met teenybopper-gezever en tegen de R&B leunende songs. Met als nadir, inderdaad, 'Mama Will Bark' uit 1951, dat hooguit uit camp-oogpunt belangwekkend is.

Midden-jaren vijftig had hij alles meegemaakt. De lange tocht naar de top, de jaren van smeltende adoratie, de goot en de victorie van 'From Here to Eternity'. Gebleven was Sinatra's kwetsbaarheid, die ik als de belangrijkste factor beschouw van zijn triomfen bij het orkest van trombonist Tommy Dorsey en de jaren daarna, als soloartiest. Die kwetsbaarheid had mannelijke trekjes gekregen. Zijn stem was ook gegroeid. Voller, met een weergaloze timing en dictie en een kracht en een zuiverheid, die hij ook in de zachtste en moeilijkste passages vast wist te houden.

Vergeet de rest, vrienden, The Voice is nog altijd De Voorzitter.

Uiteraard was Nelson Riddle mede debet aan het succes. Zijn strijkkwartetten en –orkesten, al dan niet in combinatie met een eenzame hoorn of een complete bigband, geven cachet aan de Voice en laten die optimaal tot zijn recht komen.

Labels:

(Eddy Determeyer, 6.4.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...






Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.