Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Catherine Russell – 'Strictly Romancin’' (World Village/Harmonia Mundi, 2012)


Gerechtigheid! In maart was 'Strictly Romancin’' van vocaliste Cat Russell het meest gedraaide album op de Amerikaanse radio. Is er dan toch nog ruimte voor eerlijke ouderwetse jazz en blues, naast al die flauwekul die daar tegenwoordig voor door moet gaan?

Als dochter van de leider van de hardst swingende bigband van de vroege jaren dertig en van de zangeres van het orkest van Erskine Hawkins heeft Catherine Russell natuurlijk een streepje voor op de concurrentie. Maar ze ís ook echt de beste, de meest authentieke jazz- en bluesvocaliste van de laatste tien jaar. In het Pantheon van de Classic Blues Singers past ze perfect tussen Alberta Hunter en Ethel Waters, waarbij nadrukkelijk moet worden aangetekend dat ze een volstrekt eigen geluid bezit.

Haar warme, expressieve, in alle registers even krachtige stem voelt zich het meest op haar gemak in de bluesnummers. Soepel is ze en effectief en haar band begeleidt haar al even voorbeeldig. Ook de arrangementen voor vier blazers van trompettist Jon-Erik Kellso en tenorist Andy Farber zijn stijlvast, zonder tot oubolligheid of onbenulligheid te vervallen. In een enkel nummer zorgen de gitaar van Matt Munisteri en de accordeon van Joe Barbato voor een Parijs interbellumsfeertje, maar voor het overige is het Harlem 1936 wat de klok slaat.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Catherine Russell kun je twee tracks van dit album beluisteren: 'Under The Spell Of The Blues' en 'Wake Up And Live'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 19.4.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.