Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
The Boswell Sisters – 'Collection' (Storyville, 2010)

Opname: 1925-1936

Hoe ver de Boswell Sisters hun tijd vooruit waren, besef je gelijk wanneer je hun vocale verrichtingen vergelijkt met de aanpak van hun begeleiders. Hoewel dat doorgaans geen kleine jongens waren (Dorsey Brothers, Glenn Miller, Benny Goodman), verbleken hun verrichtingen naast en achter de flexibele, humoristische zang van de zusters Vet, Martha en Connee. Afkomstig uit New Orleans waren het echte jazzmeiden, die een zaak als timing beschouwden als iets waar naar hartenlust mee gesold kon worden.

Deze box met vijf cd's en een dvd bevat het (bijna) complete studiowerk uit de periode 1925-1936. Door afwisselend lead te zingen kleurden ze hun sound en met name Connee was een superieure soliste, de voornaamste inspiratiebron voor Ella Fitzgerald.

Verbijsterend is ook de wijze waarop ze de teksten soms naar een eigen dieventaaltje transformeerden. Zo werd de frase 'When a bull looks at a cow' (uit 'That’s Love'): 'Wheggle-den a buggle-dull looks at a coggle-dow'. En dat liefst in een goddeloos tempo. Ik had altijd gedacht dat dat een uitvinding was uit de jaren zestig, van de zwarte grote stadsjeugd. Maar deze lelieblanke maagden waren er dus veertig jaar eerder mee.

Labels:

(Eddy Determeyer, 27.4.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.