Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Joep komt eraan

Joep van Weert Kwartet, dinsdag 13 maart 2012, De Smederij, Groningen

Zangeressen, ja, daarvan gaan er dertien in een dozijn. Hoewel de echt relevante jonge jazzvocalistes op de vingers van een hand te tellen zijn, zo is het ook wel weer.

Maar jazzzangers, die komen niet zo vaak langs. Joep van Weert is er een. Hij studeert aan het Artez conservatorium in Zwolle en is actief in het 'ouderwetse' moderne jazzgenre. Ik bedoel het stijlgebied waarvoor Eddie Jefferson vóór de Tweede Wereldoorlog het fundament legde met vocale versies van beroemde saxofoonsolo's van Chu Berry, Lester Young, Herschel Evans en Coleman Hawkins (hoewel er nog eerdere voorbeelden van 'vocalese' bestaan.) Kurt Elling is een prominente hedendaagse vertolker van het genre.

En nu dus Van Weert. Hij is gezegend met een soepele, warme stem, waarmee hij de luisteraar meteen in een goede stemming brengt. De teksten geeft hij de juiste van respect getuigende behandeling. Zijn vocabulaire rust op twee peilers. Enerzijds jivey songs zoals Duncan Lamonts nostalgische trip naar '52nd Street' – via 'Tunisia' - waarmee het optreden begon. En voorts ballads, die zowel comfortabel als doorleefd klinken. Frasering en timing zijn hip, of het nu een stuk van Monk of van Mancini betreft. En zo gauw hij een beetje meer vrijheid neemt, wordt het nog een stuk spannender. Van Weert geeft 'My Foolish Heart' de nuances waar dit fraaie opus om vraagt en verrijkt 'Twisted' met brutaal scatwerk.

Zijn groep – gitaar, bas en drums – bestaat sinds kerst, maar is goed ingespeeld en in haar bescheidenheid gewaagd aan de intieme voordracht van de leider. Die laatste beschikt ook nog eens over de looks die je als zanger nu eenmaal nodig schijnt te hebben. Schuif eens op, Wouter en Ruben, Joep komt eraan.

Labels:

(Eddy Determeyer, 22.3.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.