Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Marcin Wasilewski Trio vaart een eigen koers

donderdag 8 maart 2012, De Roma, Antwerpen

De Roma, een roemrijk restant van cinemacultuur Antwerpen, waar nostalgie leeft in schilderingen en verguldsels op muren en plafond, waar in het verleden al grote namen op het podium stonden. Deze organisatie kan fier zijn vanavond het Marcin Wasilewski Trio opnieuw te mogen ontvangen. Even boekdeelsprekend als deze omkadering, even cinematografisch, is dit trio dat naar de toekomst toe bewijst nog heel veel in petto te hebben.

In mei 2009 stond pianist Marcin Wasilewski hier al eens eerder als kwartet, aan de zijde van zijn mecenas trompettist Tomasz Stanko en zijn studiegenoten bassist Slawomir Kurkiewicz en drummer Michal Miskiewicz. Het trio opereert steeds vaker afzonderlijk en kan zonder blikken of blozen inmiddels al terugblikken op drie albums uitgegeven op het prestigieuze ECM-label van producer Manfred Eicher ('Faithful'-2011, 'January'-2008 en 'Trio'-2005). Vanavond voornamelijk een voorstelling van hun laatste album 'Faithful'. Een mix van eigen composities en andere hedendaagse werken zoals 'Big Foot' van Paul Bley en 'Oz Guizos' van Hermeto Pascoal. Ook nog een terugblik naar hun tweede album via 'Diamonds And Pearls' van Prince.

Het concert begint met een lofzang aan Marek Swierkowski, 'Song For Swirek', een compositie van Wasilewski. Opmerkelijk zijn onmiddellijk de sterk lyrische kwaliteiten van dit trio. Drie topmuzikanten, een pianist met een zeer zwierige en fijnbesnaarde aanslag met af en toe energieke en expressieve solo's, een contrabassist die spanning weet te verdelen en schittert als solist in het nummer 'Big Foot' en een drummer die juiste accenten plaatst en zorgt voor subtiele percussiedetails. Het repertoire is gevarieerd en blijft boeien. Zo kan een opzwepend en fortissimo uptempo stuk plotseling gevolgd worden door een verstilde breekbare ballad, waarbij je adem stokt.

De jarenlange muzikale vriendschapsband tussen deze musici is hoorbaar, voelbaar en zichtbaar. Zij vinden elkaar, vullen elkaar aan en inspireren elkaar op een volstrekt organische manier. Het Marcin Wasilewski Trio brengt De Roma soms in een buitenaardse dromerige sfeer, waarin het met mijmerende klanken het publiek blijvend in hun greep weet te houden. Zonder effectbejag maken zij het publiek deelgenoot van hun grote muzikaliteit en zeggingskracht, die tot de verbeelding spreekt. Het is allemaal uiterst spannend en intrigerend.

Dit trio zijn koorddansers die werken zonder net, die tot ieders verbazing en ogenschijnlijk moeiteloos het perfecte evenwicht weten te bewaren. Het Marcin Wasilewski Trio kan overal ter wereld de jazztrapeze in en zal net zoals vanavond kunnen rekenen op encores!

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Gerda Boel, 17.3.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.