Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Feest, Jazz, Estafest!

vrijdag 9 maart 2012, Paradox, Tilburg

Pianist Jeroen van Vliet is de initiatiefnemer van dit originele project. Het concept: in verschillende samenstellingen - duo, trio en kwartetvorm - bestaande (en nieuwe) composities ter plekke bewerken, waardoor telkens nieuwe en frisse varianten ontstaan.

Pure provocatie natuurlijk, deze vier eigenzinnige muzikale harten verenigd op een paar vierkante meter. En dan heb ik het naast Van Vliet over gitarist Anton Goudsmit, violist Oene van Geel en rietblazer Mete Erker. Want ze prikkelden en daagden elkaar uit waar ze maar konden en hadden daar vooral heel veel schik in. Ze schiepen een soort playground, waarop uitbundig rondgedold werd. Tja, en dat vonkte af en toe. Oké, het was niet altijd even strak en er ging wel eens wat mis, maar perfectie is een relatief begrip - of subjectief, het is maar hoe je het bekijkt. Statische jazzconcerten zijn er al genoeg en wat is mooier dan zo een harmonisch proces te ervaren...?

In een vol Paradox werden stukken gespeeld van de cd 'Estafest Live!', met titels als 'De Hamer', 'Uberspank' en het haast zwevende 'Mamasway/Nebula'. 'Hyper', geschreven door Van Vliet, mag inmiddels best een hit genoemd worden en werd dan ook enthousiast door het publiek onthaald. Erker tekende met zijn tenorsax voor de intro, die in grote mate bepalend is voor de spanningsboog van het stuk.

Een ander hoogtepunt was Erkers compositie 'Papillion'. Uitgevoerd in triovorm met Goudsmit en Van Vliet was het melodieus, met een zweempje melancholie en met name door grote pianoakkoorden even krachtig als breekbaar. Maar ook het door Van Geel geschreven vrolijke en gypsy-achtige 'Open De WinDi' maakte indruk. Samen met Goudsmit zette hij in, waarna Van Vliet volgde en later ook Erker. Goudsmit soleerde met verve, Van Geel percussioneerde met zijn stem en op de beatbox, dus ook zonder de gewichtigheid van bas en drums viel er ritmisch gezien helemaal niets te klagen.

Je mag wel stellen dat het succes van Estafest te danken is aan de inspirerende kracht van Van Vliet, die totaal niet door overdaad maar juist door tactische toepassingen zijn stempel weet te drukken. Maar wat ze beslist alle vier gemeen hebben, is een uitzonderlijk improvisatietalent en de wil om elkaar te vinden nadat ze op inventieve manier de kruimels van elkaars bord hebben gepikt. Estafest is absoluut een liveact. Ieder optreden is uniek, en je moet het zien om het te geloven.

Klik hier voor foto's van dit concert door Monique van der Lint.

Labels:

(Donata van de Ven, 18.3.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.