Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Various artists – 'Mardi Gras Parade Music From New Orleans' (GHB, 2011)


De slordige samenstelling van deze collectie van New Orleans-feestmuziek wordt weerspiegeld in de cover van de inlay, waarop drie verschillende lettertypen zijn gebruikt. Op het schijfje zelf variëren de verrichtingen van subliem tot submarginaal. Neem trompettist Lionel Ferbos met de (Belgische) New Orleans Roof Jazzmen. Hier was hij al 93 en hij straalt een aandoenlijke breekbaarheid uit; ongetwijfeld was hij in 2005 reeds ver voorbij zijn oude niveau bij de vooroorlogse bigbands van Fats Pichon en Cap'n John Handy.

Trompettist Don Albert was in 1962 nog goed in vorm, maar het is triest dat hij gedwongen was oubollige dixieland te spelen in plaats van de swingmuziek waarmee hij in de jaren dertig glorieerde. En wat een verspilling van talent hier! In zijn orkestje treffen we onder anderen Louis Cottrell (klarinet), Jeanette Kimball (piano) en Paul Barbarin (drums) aan, stuk voor stuk azen die hier een beetje zitten te niksen.

Gelukkig overheersen de waarlijk feestelijke momenten. Cornettist Doc Evans evoceert de legendarische Buddy Bolden in 'King Bolden On Parade'. In dit nummer komen marsmuziek, ragtime en jazz bij elkaar.

Altijd gedacht dat zanger Sugarboy Crawford de schepper van 'Jockomo' was, een populaire deun van de Black Indians? Vocalist, gitarist en jazzhistoricus Danny Barker was hem minstens tien jaar voor. In 'Choco Mo Feendo Hey' blaast de grote Haywood Henry een vervaarlijk stuk baritonsax.

Maar de mooiste bijdragen komen van trompettist Kid Thomas Valentine. Gedurende de jaren vijftig en zestig trok die zich niets aan van de op gang komende revivalbeweging. Hij bleef rustig zijn relaxte dancehall-favorieten spelen, waarin het van tijd tot tijd overigens vreselijk kon vlammen. Hier is hij met een track onder eigen naam vertegenwoordigd ('One Night Of Sin') en een onder leiding van zijn kompaan Captain John Handy, de beul van de altsax, 'Come To The Mardi Gras'. Een onweerstaanbare uitnodiging, dunkt me.

Labels:

(Eddy Determeyer, 3.3.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.