Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Steven Kamperman's Carrousel – 'Mallemolen' (LopLop, 2011)

Opname: 2008

Hoewel de muzikale activiteiten van klarinettist/saxofonist Steven Kamperman zich grotendeels richten op de wereldmuziek, vooral de Turkse - en dan in het bijzonder in de projecten met de formatie Baraná, verloochent hij zijn jazzroots geenszins. Met zijn groep Carrousel, bestaande uit pianist Jeroen van Vliet, bassist Meinrad Kneer en drummer Andreas Pichler, maakt hij akoestische impro-muziek.

Op de cd 'Mallemolen' zijn door Kamperman – met uitzondering van Kneers 'Geistenbahn' - zeer beeldend en geïnspireerd op de wereld van de kermis en de vaudeville juweeltjes van composities geschreven. Titels als 'Riesenrad', 'Mallemolen', 'Madame Coffulia' (bekend als 'dame met de baard') en het reeds genoemde 'Geistenbahn' spreken voor zich.

Op jonge leeftijd (en wellicht later ook nog) was een bezoek aan de kermis – grote kermissen in Deventer, Tilburg, Leiden, Weert en Hoorn – op zijn minst een belevenis en vaak een fascinerende ervaring. Denk maar aan de achtbaan, het spookhuis, de bokstent, de botsautootjes, het reuzenrad en de schiettent. Iets dergelijks komt terug bij het beluisteren van deze cd.

Zo gevarieerd de attracties op de kermis zijn, zo gevarieerd zijn de composities hier: intense, subtiele collectieve impro-jazz in 'Geistenbahn', stevige free-jazz improvisaties in 'Madame Coffulia', humoristische vocalen in 'Qualitate Qua(tsch)' en uitgekiende tangomuziek in 'Tango Lucido'.

Rest nog te melden dat zowel samenspel en solo's van grote kwaliteit zijn en dat de muziek veel affiniteit heeft met zowel hedendaagse jazz als hedendaags gecomponeerde muziek. De magische wereld van de kermis kan niet beter worden weergegeven.

Meer horen?
Je kunt dit album beluisteren op de Luisterpaal van Radio 6. Klik
hier.

Labels:

(Jacques Los, 7.3.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.