Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Lee Konitz, Zoot Sims and others – 'Star Eyes' (MCN, 2012)

Opname: 27 september 1958

Het moet een geweldige ervaring zijn geweest, die zaterdagnacht 27 september 1958 in het Amsterdamse Concertgebouw. De cd 'Star Eyes' op het MCN-label laat er geen misverstand over bestaan. Het is de zevende in de 'Jazz at the Concertgebouw'-serie, met andermaal opnamen die organisator Lou van Rees had laten meesnijden.

Om te beginnen stonden (lees: zaten) er twee toppianisten, Phineas Newborn en Red Garland. De tovenaar uit Memphis en de aardsere klavierleeuw uit Dallas. Hoor je hier inderdaad dat de muziekscene in Memphis gesofisticeerder was dan die in Texas? Heel verleidelijk, die gedachte. Newborn woonde, stilistisch gezien, in hetzelfde huizenblok als Bud Powell, Erroll Garner en Horace Silver. Hij heeft het briljante van Oscar Peterson, maar niet het nadrukkelijke van die laatste. Garland speelt elementairder, heeft minder noten nodig en als hij zijn argumenten kracht bij wil zetten, gebruikt hij blokakkoorden.

Ook de blazers laten mooie contrasten horen. Altist Lee Konitz, die merkwaardigerwijs in drie stukken te horen is die met Charlie Parker geassocieerd kunnen worden ('Star Eyes', 'Lover Man' en 'Yardbird Suite'), is cooler dan de meeste boppers uit die tijd. Uit 'Lover Man' peurt hij alle denkbare variaties, waarbij de afwisseling van korte en lange noten de performance reliëf en spanning geeft. De warmbloediger Zoot Sims op tenorsax vormt een fraai contrast. Nochtans speelt hij op zijn beurt weer een stuk lichter dan generatiegenoten als Lockjaw Davis of Sonny Rollins.

Het mooiste hebben de samenstellers voor het laatst bewaard. Bassist Oscar Pettiford levert met twee solo features, zijn eigen 'Bohemia After Dark' en 'Stardust', indrukwekkende voorbeelden van hoe je eigenlijk jazzbas zou moeten spelen. Of: waar je naar zou kunnen streven. Hij is krachtig en melodieus in het prachtig geregistreerde 'Bohemia' en speelt hier ook een fantastisch duet met drummer Kenny Clarke. Die begeleidt het hele concert schitterend met welgemikte accenten. Met vegertjes op de snaar en met het voetje op het baspedaal. Tsjak mop!

Labels:

(Eddy Determeyer, 14.3.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.