Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Fred Anderson - '21st Century Chase' (Delmark, 2009)


Fred Anderson (1929-2010) was altijd een man van de lange adem. Hoewel hij een van de oprichters van de Association for the Advancement of Creative Musicians was, werd zijn prominente plaats in muziekscene van Chicago pas laat opgemerkt door de rest van de wereld. Het was vooral de volgende generatie muzikanten die Anderson onderkenden als groot inspirator. Hij vervulde deze rol voornamelijk via zijn zondagse jamsessie in de Velvet Lounge, een kleine jazzclub, waar hij sinds de jaren tachtig de uitbater was. Ongetwijfeld zal het feit dat deze club draaiende moest blijven, ervoor gezorgd hebben dat Anderson minder reisde dan fans zouden willen, maar toch was zijn bereik internationaal. Met zijn dood anderhalf jaar terug, werd duidelijk hoezeer Anderson tot de wereldtop was gaan behoren, toen van over de hele wereld steunbetuigingen aan zijn familie binnenkwamen.

In veel opzichten was Anderson op zijn hoogtepunt toen in 2009, een jaar voor zijn dood, '21st Century Chase' werd opgenomen. Net zoals de originele Chase, een legendarische opname van de saxofoonworsteling tussen Dexter Gordon en Wardell Gray, bestaat de 21st Century Chase uit een lang kat-en-muisspel tussen twee gelijkwaardige, maar verschillend klinkende tenorsaxofonisten. Uiteraard is Anderson, laag en knorrend met frasen vol triolen, de eerste solist. Zijn tegenhanger is de eveneens in Chicago gevestigde Kidd Jordan, wiens spel juist in het hoogste register opvalt door hoekigheid en scherpte. Het titelnummer, opgesplitst in twee delen van 37 en 15 minuten, is een absolute tour de force.

De eerste minuten zijn gewijd aan een volledig ad-lib geblazen solo van Anderson, waarna Jordan ook invalt. Deze klanken zijn extreem intens en verraden de aantrekkingskracht die Anderson en Jordan uitoefenden op vrijere blazers als Mats Gustafsson. Vervolgens zet de ritmesectie van gitaar, bas en drums een kronkelende riff in. Meteen valt alles op zijn plaats. Tijdens de vijftig minuten durende marathonimprovisatie halen de muzikanten alles uit de kast om elkaar aan te vullen en af te troeven. Meestal wordt er gelijktijdig gesoleerd.

Anderson speelt zijn bekende spiralende patronen, die door Jordan van krijsend commentaar worden voorzien. De twee muzikanten dartelen om elkaar heen en wanneer de triolen komen, ontstaan er helixen van geluid. In de rustigere passages gaan de saxofonisten de dialoog met hun begeleiders aan, zoals Jordan met gitarist Jeff Parker, die de hoge noten van de saxofonist slim voorziet van een atonaal staccato. Op eenzelfde wijze stoeit de meer melodisch georiƫnteerde Anderson met bassist Harrison Bankhead, die met zijn strijkstok voor het grootste rustpunt in de zee van geluid zorgt. Het geheel wordt vakkundig bijeengehouden door de polyritmische Chad Taylor. Net als Hamid Drake, Andersons favoriete drummer, is Taylor een meester van het rimshot, waarmee hij slim een accent kan leggen en de zinnen van de saxofonisten van punten en komma's voorziet.

Hoewel '21st Century Chase' het onbetwiste hoogtepunt van de opnamen is, is het laatste stuk op de plaat ook van hoog niveau. Door zijn boppige intro valt 'Ode To Alvin Fielder' een beetje buiten de bakens die door de voorgaande vijftig minuten zijn gezet, maar tegelijkertijd biedt het stuk een mogelijkheid om een meer gedisciplineerde kant van de band te horen. Zo krijgt gitarist Parker bijvoorbeeld de ruimte die hij in het vorige stuk zo ontbeerde, om zijn meesterschap te tonen. Uiteindelijk zijn het toch weer de saxofonisten die elkaar als twee zwaargewichten te lijf gaan en hiermee de aandacht naar zich toe trekken. Zoals het een goede cutting contest betaamt, is het resultaat echter onbeslist en is er geen betere partij aan te wijzen. Men kan alleen maar hopen dat er nog honderden, al dan niet clandestiene, opnamen uit de Velvet Lounge opduiken.

Meer horen?
Op de
website van Dusted Magazine staat naast een uitstekende recensie een fragment van het eerste nummer van dit album.

Labels:

(Sybren Renema, 28.3.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.