Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Corkestra – 'Gas Station Sessions' (De Platenbakkerij, 2011)

Opname: 26 juni 2008

Corkestra van toetsenist/componist Cor Fuhler bestaat op deze Canadese live-opnamen uit negen leden, waaronder drie niet in Nederland residerende leden: klarinettist Xavier Charles, tenorsaxofonist/klarinettist Tobias Delius en drummer Tony Buck. De overige leden zijn Anne La Berge (fluiten), Andy Moor (gitaar), Nora Mulder (cymbalom of in goed Nederlands hakkebord), Wilbert de Joode (contrabas) en Michael Vatcher (percussie en zingende zaag). De selectie is een zeer gevarieerd, haast grillig te noemen programma, dat van klanksfeer verandert van elektronisch aandoende langgerekte klankcombinaties tot hard swingende akoestische jazz. Typisch Fuhler dus.

Het album begint met Fuhler op een bijzonder valse piano, die met de ritmesectie een Herbie Nichols-achtig swingend stuk inzet, dat mooi wordt opgevuld door kleine interventies van de anderen. Gelukkig wordt daarna vooral het orgel ingezet, want zo'n valse piano is af en toe wel leuk, maar niet bijna een uur lang. Daarna krijgt de muziek vooral een impressionistisch karakter, om vervolgens ook ritmisch lichtvoetiger te worden. Ook zijn er stukken die ritmisch wat losser klinken of juist sterk refereren aan de jazzgeschiedenis.

Bij de muziek van Fuhler krijg je echt het gevoel dat stijlen en vormen op een originele gevoel toegepast worden om een bijzondere dynamiek, zowel qua klank als in de ontwikkeling van de stukken, te creëren. Ook typisch voor Fuhler is de inzet van zachte, vaak percussieve klanken. Bijna terloops wordt er ook nog erg leuk geïmproviseerd. Het album is een waar feestmaal van reguliere en buitenissige klankingrediënten, die zelfs de meest cynische muzikale veelvraat moeten kunnen verrassen.

Labels:

(Ken Vos, 8.3.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.