Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Turkije en jazz combineren perfect

Brokkenmiddag met Steven Kamperman, zondag 29 januari 2012, Zaal 100, Amsterdam

Elke laatste zondagmiddag van de maand (behalve in de zomerperiode) is het Brokkenmiddag in Amsterdam. Het is de middag waarop de Brokkenfabriek zich onder leiding van een maandelijks wisselende workshopleider presenteert. Dit alles is sinds januari 2008 een initiatief van gitarist Corrie van Binsbergen.

De Brokkenfabriek is een pool van gemotiveerde en talentvolle muzikanten die per maand wisselt, afhankelijk van de workshopleider en diens plannen. Na het optreden van de Fabriek wordt de middag altijd afgesloten met een concert door de workshopleider met zijn vaste of voor deze gelegenheid samengestelde ensemble.

Klarinettist/saxofonist Steven Kamperman, die samen met zanger/multi-instrumentalist Behsat Üvez in 2002 het succesvolle Barana heeft opgericht, had voor de Brokkenfabriek – in dit geval een rietenkwartet (altsax, tenorsax, klarinet, basklarinet) – nummers uit het Barana-repertoire herschreven. Die muziek is vooral geïnspireerd op de Turkse modale toonladders. De melancholieke Oosterse sound werd door het kwartet, mede door de instrumentatie, voortreffelijk weergegeven.

In Kampermans eigen formatie, met zangeres Sanem Kalfa en gitarist George Dumitriu, werd de oriëntaalse sfeer nog eens stevig doorgezet, met veel ruimte voor jazzy improvisaties. De intieme trio-formatie klonk daarbij vol, omdat het compacte samenspel veelvuldig werd afgewisseld met collectieve improvisaties. Ook nu werd geput uit het Barana-repertoire, waaruit bleek dat de Turkse muziek in dit geval uitstekend combineerde met de impro-jazzmuziek.

De uit Turkije afkomstige Kalfa (soms scattend als Ella Fitzgerald), de Roemeen Dumitriu en de Utrechtenaar Kamperman bleken stuk voor stuk muzikanten en improvisatoren van hoog niveau. Om in zo'n summiere bezetting een uur lang een boeiend en fascinerend concert te geven, moet je van zeer goede huize komen... en dat kwamen ze.

Ik zou zeggen, Steven, ga door met dit trio en dit repertoire. Het verdient een uitgebreide tournee op nationale en internationale wereldmuziek- en jazzpodia.

Klik hier voor foto's van dit concert door Joke Tijhuis.

Labels:

(Jacques Los, 8.2.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.