Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
TryTone's Music Kitchen pioniert verder

Nederlandse musici ontmoeten Timeart Ensemble, donderdag 2 februari 2012, Music Kitchen@Trouw, De Verdieping, Amsterdam

De TryTone-organisatie probeert op allerhande manieren musici in Nederland in contact te brengen met buitenlandse musici, die een bijzondere plaats innemen in hun thuisland. Vaak gaat het om muzikanten die door de Nederlandse gerichtheid op Angelsaksische informatie weinig bekendheid genieten bij muziekliefhebbers in ons land. Je zou haast denken dat Nederland muzikaal is afgescheiden van het continent. De Music Kitchen-serie is een vervolg op eerdere projecten waarbij TryTone telkens weer eigenzinnige formaties en musici uit de rest van Europa naar Nederland wist te halen. Een geslaagd voorbeeld is het concert in het gebouw waar vroeger het dagblad Trouw was gevestigd, in de nog industrieel uitziende benedenverdieping. De ruimte heeft ondanks de kale betonnen wanden een opvallend heldere akoestiek.

Het Timeart Ensemble is een multimediapool van dertig muzikanten en kunstenaars die zich verzameld hebben rond de elektronica- en laptopbespeler annex videomanipulator Sven Hahne en trombonist Matthias Muche. Verder zijn naar Amsterdam gekomen: Michel Doneda (sopraansax), Leo Riegler (laptop, elektronica en draaitafel), Daniel Riegler (trombone) en Joris Rühl (klarinet). Doneda en Rühl zijn Fransen, de Rieglers Oostenrijkers. Benjamin Maumus (Frankrijk) is verantwoordelijk voor het opzetten van de ruimtelijke akoestiek. Het belang hiervan wordt meteen duidelijk als de musici van dit ensemble beginnen aan de vierdelige eerste set.

Het is een hypnotiserend, soms bevreemdend optreden door de zaalvullende, verschuivende surroundklanken en de door akoestische en elektronische input aangestuurde geprojecteerde grafiek. De vier blazers versmelten langzaam met de elektronica-spelers, die veel lage, langgerekte tonen produceren. De geluiden worden beweeglijker in het tweede stuk, waarin de contrasten groter zijn door onder meer de dubbeltoonsefecten en flageoletten van de blazers. Je oriëntatie als luisteraar wordt in de war gebracht, als blijkt dat ook nog live-samples worden uitgestuurd door de elektronicajongens. De eerste set eindigt met een stuk met lange, verstilde passages, ingezet door een duet van Doneda en Rühl.

Het tweede deel van het concert is onvermijdelijk wat informeler als het Nederlandse contingent zich bij het Timeart Ensemble voegt. Dat bestaat uit Oscar Jan Hoogland (clavichord, elektronica, megafoon), Felicity Provan (trompet), Robert van Heumen (elektronica met controllers), Anne La Berge (fluit, elektronica) en Ángel Faraldo (elektronica). De hele groep begint op basis van een eerder door La Berge, Hahne, Muche en Van Heumen in STEIM ontwikkeld uitgangsstuk, dat onder meer een beginakkoord aangeeft. Daardoor blijft een zekere samenhang in het groepsgeluid behouden. Aanvankelijk domineren de elektronische klanken. Daarna ontstaat er ruimte voor verschillende, vaak spannende interacties tussen twee of meer instrumentalisten, die langzaam naar een groepscrescendo op het thema leiden. Het samenspel klinkt geconcentreerd en de improvisaties komen bedachtzaam tot stand.

Een tweede stuk wordt ingezet met elektronische krabbel- en klotsgeluiden. Ditmaal worden naast de live-samples ook bestaande vocale samples ingepast. Door de ruimtelijke versterking blijft het moeilijk na te gaan wie welke elektronische geluiden produceert. De blazers nemen het geluidsbeeld steeds meer over en beginnen gedurende de onderlinge improvisaties steeds harder te spelen, zonder de controle te verliezen. De musici slagen erin om gezamenlijk naar een logisch en plotseling eind toe te werken. Een zeer bevredigend multimedia-evenement van muzikaal hoog niveau. Jammer dat er door de snijdende kou zo weinig publiek op afkwam. Hopelijk is deze serie weer op meerdere podia te horen.

Klik hier voor foto's van dit concert.

Labels:

(Ken Vos, 17.2.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.