Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Sousafoon versus baritonsax

Mdungu, vrijdag 3 februari 2012, Simplon, Groningen

Mdungu (= Broederschap) doet zijn naam eer aan. De Nederlandse afrobeatgroep van altsaxofonist Thijs van Milligen is niet alleen internationaal van samenstelling, maar gaat ook regelmatig samenwerkingsverbanden aan met derden. Zo waren in Simplon koraspeler Lamin Saho (Gambia) en sousafonist Arno Bakker (Nederland) te gast.

Saho, zoon van de befaamde koraspeler Yankuba Saho, gaf een traditionele jali-toets aan de muziek, terwijl Bakker die in ritmisch en sonoor opzicht zowel versterkte als ontregelde. Hij soleerde in een kwelastuk en zijn branderige koperklank zette de band in vuur en vlam. Helemaal feestelijk werd het in 'Confusion', waarin de sousafoon van Bakker de strijd aanging met de solide baritonsax van Job Chajes. De gemene lage bessen van de instrumenten moeten de fossielen in de kleilaag onder de kelder van Simplon tot leven hebben gewekt, dat kan haast niet anders.

Mdungu speelt in de Nigeriaanse highlife(zo heette dat destijds nog)-traditie van saxofonist en bandleider Fela Kuti, maar waagt zich ook in zuidelijker dreven, tot in Johannesburg. De drie saxofoons - alt, tenor en bariton - geven Mdungu zijn karakteristieke smeuïge sound, maar ook in het ritmedepartement (drie percussionisten) en qua gitaren (twee) is de Broederschap bepaald heavy te noemen.

De beat nestelt zich listig onder je voetzolen en dan rest je weinig anders dan het deel daarboven over te geven aan de ritmepatronen. Afrikaanse ritmes zijn over het algemeen niet zo snel als die opgefokte Latijns-Amerikaanse (merengue) derivaten en dat is wel zo plezant. Je laadde er in ieder geval ruimschoots voldoende energie van op om de min tien op weg naar huis niet op te merken.

Klik hier voor foto's van dit concert door Andrea Hooymans.

Labels:

(Eddy Determeyer, 14.2.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.