Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Perfecte eenheid van beeld, tekst en muziek

'The Ghost of Langston Hughes' door Electric Barbarian, woensdag 14 februari 2012, Vera, Groningen

Veel is er veranderd sinds de eerste lightshows met vloeistofdia's in de vaderlandse Provadya?-centra, ruim veertig jaar geleden. Voor 'The Ghost of Langston Hughes', een multimediaspektakel rond de gedichten van de Harlem Renaissance-poëet, hadden Rocket Industries fraai vormgegeven collages van Hughes' gedichten vervaardigd, die achter de band geprojecteerd werden. Aangestuurd door DJ Grazzhoppa vormden de beelden een perfecte eenheid met de muziek. Behalve voor de pulserende typografische collages zorgde de dj vanzelfsprekend ook voor de geluidssamples: delen van voordrachten van Hughes, die eveneens een onvervreemdbaar onderdeel van de muziek werden. Hij manipuleerde de teksten zodanig dat er een nieuwe abstracte taal ontstond, ergens halverwege spreektaal en rap, met een eigen cadans en een eigen melodie. In het nummer 'Down To Earth' kregen Grazzhoppa's manipulaties het karakter van een bijenzwerm.

De belangrijkste solist is Bart Maris, een van de meest creatieve trompettisten binnen een straal van vier-, vijfhonderd kilometer. Met behulp van een bescheiden elektronicawinkel kan hij zijn geluid vervormen en verwringen, wat het effect kan hebben dat hij sneller lijkt te spelen dan zijn schaduw. Ver voorbij de trompet is hij duidelijk in zijn element, maar hij kan ook traditioneler, soberder werken, in een soort Bijna Bop-idioom. In 'Link This' evoceerde hij zodoende de begintijd van Electric Barbarian, toen die groep nog een soort hommage was aan de Miles Davis van 'Bitches Brew'.

Cellist David Bordeleau deed zijn naam eer aan toen hij in 'Dream Variations' in het diepe plonsde, in een aftastend en uitdiepend duet met de trompettist. Het strijkkwartet van het Prins Claus Conservatorium bleek overigens niet bang om scheve schaatsen te rijden. Maar in de ballad 'Consider You' klonk het adequaat scherp en hezig.

Bassist Floris Vermeulen intussen structureerde het gebodene met nauwkeurig geplaatste dieptebommen die hij al even beheerst tot ontploffing bracht, wat allerminst detoneerde.

Labels:

(Eddy Determeyer, 25.2.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.