Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Kaufmann/Landfermann/Lillinger – 'Grünen' (Clean Feed, 2010)

Opname: 1 april 2009

Het is niet duidelijk of 'Grünen' behalve de titel ook de naam van dit Duitse trio is. Pianist Achim Kaufmann is natuurlijk al goed bekend in Nederland om zijn eclectische pianospel, dat vooral opgebouwd is rond smaakvolle, ritmische klankassociaties en precieze interventies. Wat die eigenschappen betreft, heeft hij zijns gelijken getroffen in drummer Christian Lillinger en contrabassist Robert Landfermann. Lillinger en Landfermann kende ik nog niet, maar gezien hun spelniveau zal ik nu extra gaan letten op uitgaven waar ze van de partij zijn.

Het album, opgenomen in de Keulse Loft, is voorbeeldig van klank en daarom ook zeer geschikt om je geluidsapparatuur op definitie te testen. Los daarvan heeft het samenspel een bijzondere souplesse en dynamiek, die je oren doet spitsen voor de kleinste klankdetails. Vooral Lillinger maakt veel indruk als een musicus die met een open oor te werk gaat en altijd een bijzonder geluid paraat heeft. De verhoudingen binnen het trio zijn democratisch, maar het lijkt erop dat Landfermann, die de strijkstok veel hanteert, niet iemand is die erg graag op de voorgrond treedt.

De stukken zijn spontaan geïmproviseerd, maar nergens hoor ik een spoor van twijfel of een moment waarop de musici elkaar in de weg zitten. Als eerste stuk om naar te luisteren kan ik 'Khaki' aanbevelen, omwille van zijn langzame, spannende opbouw, post-Tayloriaanse snelle ritmische clusters en meeslepende, mooie lage klankpartijen.

Meer horen?
Op de Myspace-pagina van Grünen (wat dus inderdaad de naam blijkt van dit trio) kun je van dit album de volgende tracks beluisteren: 'Smaragd', 'Cadmium', 'Loden', 'Pigment' en 'Signal'.

Labels:

(Ken Vos, 19.2.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.