Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 

Cd / The Jazztube
Saskia Laroo & Warren Byrd - 'Collaboration: Two of a Kind - A Tribute to Miles and Monk' (Laroo Records, 2011)


De laatste jaren staat het onderwerp 'vrouwen en jazz' aardig in de belangstelling. Gelukkig maar! Is de jazz van oudsher een mannenbolwerk op instrumentalistengebied, de laatste jaren verschijnen er steeds meer vrouwen aan het jazzfront op hoog niveau. Denk aan het project Mosaic van drumster Terri Lyne Carrington, Esperanda Spalding en met hen vele anderen.

We zouden bijna vergeten dat onze eigen Nederlandse trompettiste Saskia Laroo al meer dan dertig jaar professioneel bezig is - nationaal, maar vooral internationaal. Er zijn weinig muzikanten met een dergelijke drukke agenda als die van Laroo. Dan is ze weer in de Verenigde Staten, dan weer in Azië en tussendoor nog even Europa. Samen met haar levens- en muzikale partner pianist Warren Byrd heeft ze het album 'Collaboration: Two Of A Kind' uitgebracht. Een eerbetoon aan Miles en Monk. De plaat kent naast enkele standards voornamelijk eigen composities van zowel Laroo als Byrd.

Op gedempte trompet benadert Laroo het spel van Miles het meest, bijvoorbeeld in het titelstuk 'Collaboration'. In andere composities, zoals 'Visible Muse' en 'Solace' van de hand van Byrd, komt de meer lyrische en open sound van Laroo naar voren en laat Byrd horen dat hij over een rijk harmonisch vocabulaire beschikt, zowel in zijn spel als in zijn composities. Op enkele stukken, zoals het uptempo 'Modification', speelt Laroo bovendien niet onverdienstelijk contrabas.

Een gewaagde onderneming is het om een eerbetoon aan de grootheden Miles en Monk op plaat vast te leggen. Byrd en Laroo durfden het aan met hun eigen interpretaties en dat siert ze. Deze sympathieke plaat zal dan ook zeker liefhebbers van het op traditionele Amerikaanse leest geschoeide jazzidioom aanspreken.

Bekijk de Jazztube!
Op 27 januari jl. trad het duo Larroo-Byrd met een drietal nummers live op tijdens het radioprogramma 'Mijke’s Middag'. In de Jazztube kun je kijken en luisteren naar 'Collaboration'. Klik op de afbeelding linksboven.

Labels: ,

(Koen Scherer, 29.2.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.