Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jan van Duikeren – 'Fingerprint' (Challenge, 2011)


Trompettist Jan van Duikeren is zowel in de jazz- als popscene een veelgevraagd en gewaardeerd muzikant. Hij toert met Candy Dulfer all over the world en met Caro Emerald in maart in Engeland, heeft een vaste plek in het Jazzorchestra Of The Concertgebouw en in Benjamin Hermans New Cool Collective. Ook als componist/arrangeur heeft hij zijn sporen verdiend.

Het is dus meer dan terecht dat hij op het Challenge-label een eigen cd heeft uitgebracht. Een album met louter eigen composities in het groovy funkgenre. Zijn medekompanen behoren – evenals hijzelf - tot de eredivisie van de jazz- en funkwereld: onder anderen gitarist Jesse van Ruller, saxofonist Tom Beek, drummer Martijn Vink en gast – op drie nummers – Candy Dulfer.

Op de 'Ballad For A Beauty' en 'Famous Seamous' na bestaat het repertoire grotendeels uit medium en snelle pittige, funky nummers. En zoals het hoort in dit genre worden de arrangementen door de blazers en ritmesectie puntig en strak uitgevoerd. Ook de solo's getuigen van vakmanschap en kennen diverse hoogtepunten.

In 'Yeah Right' speelt tenorsaxofonist Tom Beek een opvallende jazzy solo, gebruikmakend van scherpe, hoge-register noten en in het meest jazzy stuk 'Happy Quick Licks' wordt door Van Ruller in up-tempo swingend gesoleerd. Leider Van Duikeren excelleert in 'Ballad For A Beauty'. De poppy begeleiding met speciale gitaar- en keyboardeffecten en Martijn Vinks after beat in deze ballade vormen de perfecte inspiratiebron voor Van Duikeren's prachtig omfloerst geblazen solo.

Jan van Duikeren kan met deze formatie zo plaatsnemen op de grote (zomer)festivals en in het dance-circuit. En ga je met de auto op vakantie: stop de cd in je speler, de rit op de Route du Soleil zal nooit meer saai zijn.

Meer horen?
Van dit album kun je
hier de track 'Scribblin’' (met op altsax Candy Dulfer) beluisteren.

Labels:

(Jacques Los, 9.2.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.