Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Enrico Rava Quintet - 'Tribe' (ECM, 2011)

Opname: oktober 2010

Trompettist Enrico Rava is zonder twijfel de meest vooraanstaande Italiaanse jazzmuzikant aller tijden. Zijn sporen verdiende hij in de jaren '60 en '70 in de New Yorkse free jazz, door met zulke prominenten als Cecil Taylor, Rashied Ali en Roswell Rudd te spelen. Net als vele anderen heeft hij zich in de loop der jaren van die 'fire music' losgemaakt. Sindsdien speelt Rava een lyrische, vloeiende muziek, die overeenkomsten vertoont met sommige opnamen van Lee Konitz.

Op 'Tribe' wordt Rava bijgestaan door een kwartet van trombone en ritmesectie, af en toe aangevuld met gitaar. Deze band is goeddeels nieuw; alleen trombonist Gianluca Petrella is overgebleven van de voorgaande incarnatie van Rava's kwintet. Veel van de muziek is atmosferisch en klinkt vrij open, met ruimschoots plaats voor dromerige passages en intelligente hoornpartijen. Af en toe loopt het vuur wat op, zoals in 'Choctaw', dat Rava's voorliefde voor Miles Davis in de jaren '60 verraadt. Rava's frasering is onverminderd subtiel en draagt het grootste gedeelte van de opnamen.

Petrella's trombone vormt een goed tegenwicht voor de leider, met wie hij uitstekend harmonieert. Hun samenspel doet denken aan de hoorbare affiniteit die Rava decennia eerder voor Roswell Rudd koesterde. Wanneer beide hoorns zwijgen, is de begeleidingsband in de kalme stukken wat tam. Dit mag geen probleem heten, aangezien deze goeddeels uit jonge mannen bestaat die nog alle tijd van de wereld hebben. Wanneer het tempo wat hoger ligt, toont met name pianist Giovanni Guidi dat hij een interessante partner voor de toekomst kan zijn.

Het is met name in deze wat drukkere, slim georganiseerde stukken, dat Rava zich onderscheidt van zijn minder originele ECM-collegae. Met 'Tribe' levert hij geen wereldschokkende, maar wel een zeer kundige en muzikale plaat. Deze nieuwste samenstelling van zijn kwintet belooft veel voor de toekomst.

Meer horen?
Op de
website van ECM kun je fragmenten van deze plaat beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 22.2.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.