Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Billy Taylor Trio - 'With Candido' (Original Jazz Classics, 1991)

Opname: 7 september 1954

De eind 2010 overleden pianist Billy Taylor is de geschiedenis ingegaan als een vooraanstaand jazzdocent en een radio- en televisiepersoonlijkheid. Maar hij was ook een jazzpianist die de virtuositeit van Art Tatum wist te paren aan de nervositeit en de durf van de boppers. Net als bijvoorbeeld bij Hank Jones resulteerde dat bij hem in een eerder milde dan wilde vorm van bebop.

Hij was ook een pionier in de integratie van latin (lees: Cubaanse) ritmes in het jazzjargon. Zijn werk met de band van maracasspeler Machito zal daar niet vreemd aan zijn geweest. Hier (1954) introduceert hij percussionist Candido Camero als solist. Candido is ontegenzeglijk een virtuoos die gedegen vakmanschap en vormgevoel combineert met een ruime dosis creativiteit. Toch bekruipt je het gevoel dat de conga- en bongospeler hier vooral fungeert als een soort toegevoegde attractie.

Van een echte integratie is eigenlijk alleen sprake in het nummer 'A Live One'. Zo zal deze combinatie in clubs geklonken hebben, stel ik me voor (Taylor leidde een tijdlang het huisorkest van de befaamde New Yorkse club Birdland). Als een echte jazzcat duelleert Candido hier met Taylor in een serie vier-om-viertjes.

Labels:

(Eddy Determeyer, 18.2.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.