Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
Succesvol impro-afscheid van het oude jaar

Brokken Oud & Nieuw Festival, zaterdag 31 december 2011, Bimhuis, Amsterdam

Champagne, oliebollen, kaasbrokjes, Bernadette van Beurtens docufilm 'Improvising Hands Improvisings Minds' en een gevarieerd impro-muziekprogramma, ziedaar de ingrediënten om op gepaste wijze de oudejaarsavond door te brengen.

Gitariste Corrie van Binsbergen, initiator van het festival, organiseert sinds 2006 in Zaal 100 (Amsterdam) op de laatste zondag van de maand bijzondere concerten. Vanaf 2008 worden de hoogtepunten van die concerten aan het eind van het jaar op het Brokken Festival in het Bimhuis gepresenteerd.

Het festival werd geopend met de vertoning van een smaakvolle en interessante documentaire, waarin een aantal impro-coryfeeën – onder andere pianist Albert van Veenendaal, fluitist Mark Alban Lotz, saxofonisten Ad Colen en Ab Baars en Corrie herself – toelichten en demonstreren hoe improvisaties tot stand komen en hoe dat werkt in hoofd en handen.

Daarna volgde de Oud & Nieuw Estafette. Tien minuten optredens van solisten en duo's brachten jolijt, vertier, serieuze impro en flamenco. Onder jolijt en vertier waren te rangschikken: Alan Purves met zijn plastic piep-speelgoedbeestjes, het zangduo Una Bergin & Stan Vreeken en zanger/fluitspeler Sean Bergin met harpiste Anne Koene. De serieuze impro- en gecomponeerde muziek werd door het duo Tatiana Koleva (vibrafoon,percussie) & Rutger van Otterloo (sopraansax) en het duo Jochem Braat (piano) en Wilbert de Joode (bas) uitgevoerd. Gitarist Eric Vaarzon Morel opende na de docufilm met spetterende flamencomuziek.

Na de estafette volgden twee voortreffelijke mini-concerten van elk een half uur door Toon Tellegen & Het Wisselend Toonkwintet en de 'Astronotes plays Sun Ra' onder leiding van Joost Buis. Auteur/verteller Toon Tellegen toonde zich als een vis in het water. Relaxed, haperloos en met een prachtige stem declameerde hij enkele gedichten en amusante dierenvertelsels, terwijl hij met een subtiele en strakke soft swing (vooral door toedoen van drummer Purves) door Corrie's kwintet werd begeleid. Trombonist Joost Buis speelde met een kleine bezetting Astronotes een prachtige, ingetogen en geconcentreerde set Sun Ra-muziek, waarin hijzelf en tenorsaxofonist Frans Vermeerssen sterk soleerden.

Tot aan het middernachtelijke uur werd het podium bezet met veel elektronica, sample-apparatuur, effectpedalen, stekkers en ontelbare snoeren. Het werd dus tijd het jaar uit te knallen met Knalpot, een duo bestaande uit Raphael Vanoli op gitaar en elektronica en Gerri Jäger op drums en - u raadt het al - elektronica.

Na de twaalf slagen werd het nog erg gezellig met champagne, oliebollen, kaasbrokjes en DJ Joost 'Plutones' Buis en een dansje!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Joke Tijhuis.

Labels:

(Jacques Los, 5.1.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.