Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Siciliaanse impro in Cantina

Trio Leonardo Grimaudo, woensdag 11 januari 2012, Cantina, Groningen

De improvisatiemuziek in de Groninger Cantina kent vele gedaanten. Deze week was de kelder een paar keer extra geopend in verband met het Eurosonic-festival. Woensdag speelde er een trio onder leiding van gitarist Leonardo Grimaudo muziek die zijn veelzijdige achtergrond reflecteerde. De volksliedjes en de archa├»sche hoofse dansen van zijn geboorte-eiland Sicili├ź, rock, klassiek, jazz.

Veelal heeft het strak vormgegeven amalgaam het karakter en de structuur van toonreeksen. De toon is introspectief, om niet te zeggen melancholiek. Ook drummer Carmello Graceffa, een en al oor, is een toonbeeld van beheersing. In de bas horen we de erfenis van Miles Davis' funkleveranciers, van Michael Henderson tot Marcus Miller, wat losse, dartele lijnen oplevert.

Beetje raar, Siciliaanse impro? Natuurlijk niet, gekkie. Al helemaal niet wanneer je bedenkt wat de Siciliaanse immigranten, naast de zwarte en de creoolse mensen, in het New Orleans van de laat-negentiende eeuw voor de plaatselijke dansmuziek in het algemeen en de ontluikende jazz in het bijzonder hebben betekend.

Labels:

(Eddy Determeyer, 18.1.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.