Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Ur – 'First Recordings' (eigen beheer, 2011)


Dat impro, klassiek en niet-westerse muziek steeds inniger met elkaar verstrengeld raken, is een gegeven dat nog wel een tijdje aan de orde zal blijven. De vier Amsterdamse (import)muzikanten van Ur hebben een aangenaam in het gehoor liggend product afgeleverd, waarin behalve de genoemde ingrediënten ook popinvloeden gemixt zijn.

Naarmate het album vordert, eist de percussie van Pepe Garcia meer en meer ruimte op. Of dat toevallig is weet ik niet, maar je zou het omineus kunnen noemen: uiteindelijk trekt het ritme aan het langste eind. In de bewerking van Beethovens 'Sonata No. 15' is de stoeipartij tussen melodie (pianist Franz von Chossy) en percussie (Garcia) amusant. Zestig jaar geleden zou een dergelijke bewerking van een klassieke compositie nog blasfemisch zijn genoemd, thans is bijna iedereen ervan overtuigd dat er niet zoiets bestaat als heilige, onaantastbare muziek. (Goede smaak bestaat natuurlijk wél.)

De klassieke achtergrond van de muzikanten blijkt onder meer uit de vormvastheid van de gespeelde stukken. Dat neemt niet weg dat 'Pecueña Serenata Diurna' halverwege bijna ontspoort en dat de gitaar van Guillermo Celano in de opening van Nirvana's 'Lithium' als een sirene van de BB loeit. Maar echt swingen gaat het nergens.

Merkwaardig dat Diego Soifer op het hoesje als componist wordt opgevoerd, terwijl hij volgens de credits geen enkel nummer heeft geschreven. Wel tekende hij voor de arrangementen van vijf stukken.

Meer horen?
Klik
hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 2.1.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.