Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Max Roach – 'Deeds, Not Words' (Original Jazz Classics, 1987)

Opname: 4 september 1958

Het eerste dat opvalt aan deze sessie uit 1958, is de zorg die aan het totaalgeluid is besteed. De toevoeging van tubaspeler Ray Draper, zeventien ten tijde van de opname, heeft geresulteerd in een unieke klankkleur. Draper is niet alleen een aanwinst in orkestraal opzicht, hij versterkt ook de bas- en ritmefuncties van het kwintet. Met name in het nummer 'Filidé', waarin de gestopte trompet en de bescheiden tenor van George Coleman door de tuba gesteund worden, wordt zo een spooky sfeertje gecreëerd. De arrangementjes zijn overigens heads, ter plekke door het collectief bedacht en uitgewerkt.

Verder speelt drummer Max Roach drie duetten met bassisten Art Davis (twee) en Oscar Pettiford (een), die geknipt lijken om een ballet te begeleiden. Het nummer 'Conversation' is daarentegen een monoloog, een drumsolo namelijk waarin de leider veel gevoel voor kleur en contrast heeft gelegd.

Trompettist Booker Little is op zijn best in de ballad 'Deeds, Not Words' – in de uptempo nummers heeft hij de neiging op standaardlicks terug te vallen, die hij naar mijn smaak te vaak herhaalt.

Labels:

(Eddy Determeyer, 30.1.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.