Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / The Jazztube
XLJAZZ 2011 o.l.v. Martin Fondse - 'Martian World' (Buitenkunst, 2011)


Een mooi initiatief, deze jaarlijkse exercitie van componist Martin Fondse met XLJAZZ, een 32-koppig gezelschap van semiprofs en jonge aanwas. Deze keer verkeren de dames en heren in latin-sferen. Niet dat er hier echt sprake is van een latinband: Fondse heeft dit ingrediënt slechts toegevoegd aan zijn avontuurlijke mix van hedendaagse kamermuziek, jazz en hier en daar een snufje Kenton. Pianist Ramón Valle is gastsolist; hij heeft zijn achtergrond in Cubaanse en klassieke muziek ingebracht.

Het moet mooi zijn om een stel competente geestverwanten te vinden die jouw compositie zó kunnen stapelen en kneden en uit elkaar kunnen trekken, dat er van die creepy mistflarden ontstaan als in 'Höllgrotten', met ergens hoog daarboven trompettist Wouter Hakhoff aan de trapeze. Solisten staan bij dit project overigens altijd in dienst van het geheel.

Fondse laat zijn geest breed uitwaaien en -waaieren. Zo is 'Consolacão' een impressie van een metrostation in São Paulo om vier uur in de zondagochtend en rijdt het gezelschap in 'A Mailman' luidruchtig rondjes, opgepropt in de bus van Fanfare Ciocarlio.

Het aardigst pakt de salade uit in 'Harry Bo', een compositie van trompettist Eric Vloeimans, waarin we flarden opvangen van een zwoele dansavond in de Tropicana, Havanna, 1941 en ook Ernesto Lecuona zelf nog even een kijkje komt nemen.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om te kijken naar de opname van het nummer 'Levitando' voor dit album.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 28.1.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.