Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Wie naar jazz luistert, rijdt sneller


Is er een verband tussen de muziek waar je naar luistert en je rijstijl? Dat is een vraag die vandaag steeds meer aan de orde is. Onderzoek bij 2000 Britse chauffeurs toont aan dat wie naar jazz luistert achter het stuur de zwaarste voet heeft. Rockfans zijn dan weer het vaakst betrokken bij een ongeval.

Uit onderzoek door het Britse enquĂȘtebureau Populus bij 2000 chauffeurs komt naar voren, dat wie klassiek prefereert in de auto de minste risico's loopt op snelheidsovertredingen. Ook zijn de fans van Mozart, Bach en consorten het minst geneigd hun kalmte te verliezen in netelige verkeerssituaties en zul je die chauffeurs het minst vaak betrappen op het irritante bumperkleven. Liefst 42 procent van de groep vindt autorijden zelfs uiterst ontspannend. Dat is helemaal anders bij de fans van rock. Ruim twee derde daarvan vervalt achter het stuur makkelijk in vloeken en uithalen met obscene gebaren naar andere chauffeurs.

Opmerkelijk zijn de resultaten over popmuziek en jazz. Slechts een kleine groep van de vooral jonge chauffeurs die pop in de auto verkiezen, namelijk 13 procent, raakt betrokken bij lichte ongevallen. De jazzfans zijn dan weer diegenen die de meeste snelheidsovertredingen begaan.

De onderzoekers wijzen erop dat klassieke muziek duidelijk een ontspannende invloed heeft door de gelijkmatige composities en zachte klanken. Rock pept meer op en schept zo ook meer onrust. Popliedjes zijn onschuldiger om twee redenen: ze hebben doorgaans een repetitief en voorspelbaar ritme en veel fans kennen de teksten, waardoor ze de concentratie op de weg niet zwaar verstoren.

Bij jazz is dat net het omgekeerde. Ook al geeft dat genre in eerste instantie vaak een ontspannen, somptueuze indruk, de composities zijn meestal erg complex. Mensen luisteren daarom analytischer naar die muziek, wat de focus veel meer afleidt van de rijactiviteiten en het verkeer.

Bron: De Morgen

Labels:

(Maarten van de Ven, 7.12.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.