Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazz on the road #6
Edith van den Heuvel over jazz in Luxemburg


Edith van den Heuvel is jazzzangeres. Vanuit het Brabantse vertrok ze 17 jaar geleden naar het Hertogdom Luxemburg. Vandaag is ze op doorreis. We hebben afgesproken elkaar te ontmoeten om eens kennis te maken.

"Er zijn in Luxemburg weinig speelgelegenheden en er is niet veel animo voor moderne jazz bij het publiek. Als je het in een zondagochtend-formule-in-rustiek-gebouwtje giet, komen er wel wat mensen op af en soms, als een bekende Luxemburgse jazzmusicus als Pascal Schumacher optreedt, wil het wel vollopen. Als de wereldtop komt, zit het sowieso vol. Doordat er goede nieuwe voorzieningen zijn, is dat nu ook mogelijk. Dan moet je denken aan mensen als Chick Corea met Return To Forever en Maria Schneider. Ik sprak Brad Mehldau, dat zijn voor mij onvergetelijke een belevenissen!"

"We hebben dus topconcerten en enkele kleine festivals. Die moeten echter voortdurend vechten voor het bestaan. De gage is vaak gelijk aan de entree-inkomsten, maar het kan ook zijn dat je goed betaald wordt. Af en toe moet je gewoon eens bij de 'bank' gaan zingen. Bij het kiezen van het repertoire moet je rekening houden met wat er zoal gangbaar is. Mainstream, of het nu om bigband gaat of om duo. Ik zou wel willen experimenteren, maar waar vind je de mensen, de tijd en het geld? Eigenlijk houdt het dan snel op. Als je een avontuur aangaat, ben je toch snel afhankelijk van mensen uit verdere omgeving, zoals Berlijn."

"Je zou zeggen: zoek het over de grens, Luxemburg is maar klein. Dat doen we dus ook. We hebben soms interessante combo's met Italianen, Duitsers, Fransen en Belgen. Ik vind die tijdelijke groepen boeiend. Zo vind ik bijvoorbeeld de samenwerking tussen Eric Vloeimans en Simin Tander erg bijzonder."

"Als autodidact heb ik geen belemmeringen, maar ik moet veel op gevoel doen en dat hindert op sommige momenten. Durven, voelen, het experiment aangaan, dat wil ik eigenlijk steeds meer. Ik word daarin gestimuleerd door mijn vaste gitarist Dany Schwickerath. En natuurlijk door bigbandleider Georg Ruby. Hij zei tegen me "begin maar, doe het" en opeens stond ik daar zonder enige begeleiding te zingen. Jazz, echte jazz, zo uit het hart en de tenen. Het staat nu op de cd. Uit haar modieuze handtas verschijnen enkele cd's. Daar zing ik overigens een paar nummers, stilistisch loopt het uiteen. Dat blijft denk ik ook zo; als je je specialiseert, vind je al snel geen plek meer om te spelen. Het wereldje is maar klein."

Tijdens het gesprek draaien we een nummer van de cd 'Sketches Of A Working Band'. De stemimprovisatie vult de ruimte. Ze zit geconcentreerd te luisteren. Wanneer ik de stilte doorbreek, heeft ze daar even moeite mee. Het lied neemt haar mee, verbaasd haar zichtbaar, ze hoort er steeds nieuwe dingen in, zegt ze verwonderd. Het gevoel van de opname komt weer even bij haar terug. Ook legt ze uit hoe ze werkt met de
gitarist; het is een wisselwerking, stukken komen van hen beiden, maar worden levend gebracht met her en der open eindes en tussenruimte voor improvisatie. Je hoort dat dit voor haar en de gitarist een heel fraaie werkwijze is. De muziek is intiem en knap gespeeld en zingen kan ze.

"De toekomst is voor mij helder in die zin dat ik graag zing, waar dat zingen mij brengt weet ik niet." Het bracht haar deze keer in ieder geval bij mij in de werkkamer en als ze er weer vandoor is, luister ik naar de cd 'Hidden Waltz'. Edith van den Heuvel: een bijzonder fijne vrouw met een warme innemende stem.

Labels:

(Jo Dautzenberg, 25.12.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...






Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.