Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Tussen Ommelanden en Balkan

Jazzfanfare o.l.v. van Harry van Lier, zaterdag 26 november 2011, Heerenhuis, Groningen

Toen Harry van Lier in 1996 in opdracht van de ZomerJazzFietsTour een aantal composities schreef voor het Christelijk Wielrijderscorps Crescendo uit Opende, beviel dat zo goed dat hij vervolgens de Jazzfanfare oprichtte. Een club amateurmuzikanten uit de streek benoorden de stad Groningen, die gerekruteerd werden uit diverse bestaande harmonie- en fanfaregezelschappen. Als de avond valt en de kippen op stok zijn, kun je sindsdien vanaf menige deel een trompet horen hikken of een saxofoon horen blaten.

Het vijftienkoppige gezelschap heeft er na vijftien jaar nog altijd veel plezier in. Het is meer pop en blues dan jazz wat er op de lessenaars staat en ik denk ook wel dat de klankkleur en het ritme beter passen bij betrekkelijk 'rechte' popsongs als 'You Can Leave Your Hat On', 'Dead End Street' of 'Like A Hurricane'. Dat wil niet zeggen dat de groep of haar dirigent annex zanger geen ambities hebben. De intro door sousafoon plus klarinet voor 'I Fell In Love With A Girl' was effectief, precies en muzikaal. De numerologische compositie 'Een Negen Vijf', die Van Lier ter gelegenheid van het 195-jarig bestaan van Muziekgezelschap De Eendracht uit Ezinge had vervaardigd, bleek ronduit imponerend. Het was een caleidoscopisch stuk met wisselende klankvelden en ritmes, waarbij de sousafoon van Harry Peppelenbos ervoor zorgde dat het hoempa-ritme wat ontspande.

Het hoogtepunt van de avond was het gastoptreden van altsaxofonist en componist Stanislav Mitrovic (Belgrado, 1963). Via het wijde wijde web was Van Lier de Rotterdammer op het spoor gekomen en die laatste had drie stukken voor de Groningers geschreven. De Ommelanders bleken wel affiniteit te hebben met het Balkan-idioom, dus die richting biedt voor de toekomst wellicht nog meer perspectief. Al stelt de muziek van die Orkestars natuurlijk hoge eisen aan de blazers. Intussen mochten die zich vergapen aan de vurige verrichtingen van Mitrovic, in wiens bijdragen een gepassioneerd Slavisch jammeren de boventoon voerde.

Labels:

(Eddy Determeyer, 7.12.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.