Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Thomas Hilbrandie in latinsferen

dinsdag 13 december 2011, De Smederij, Groningen

Gitarist Thomas Hilbrandie zouden je kunnen kennen van de vrolijke multiculti-groep Bongomatik – al vraag ik me af of die wel voldoende optreedt (wordt er niet meer gefeest in Nederland of zo?).

In Groningen kennen we hem als een secure alleskunner. Vorige week hulde hij zich nog in een authentiek klinkende Turkse kaftan voor een sessie met zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez. Deze keer was hij wat verder naar het zuidwesten afgezakt, met een programma van bossoïde dansritmes. Dat het een gelegenheidscombinatie was, hoorde je eigenlijk alleen aan de wat brave collectieven af. Als de ritmesectie (pianist Diederik Idema, bassist Hans Lass, drummer Elmer Bergstra en percussionist Rafael Tahapary) eenmaal een groove te pakken had, liet ze die niet zomaar meer los. Lass trok strakke patroontjes, waaraan Bergstra en Tahapary in voorbeeldige eendracht hun speelse variaties haakten.

Wil Jasper was gehandicapt vanwege een valpartij van zijn fluit, eerder op de dag. Daarom was het moeilijk bepaalde noten te pakken. Enfin, het bleek toch al tijd voor een deugdelijke revisie. Hilbrandie zelf heeft Charlie Parkers motto 'it’s playing clean and looking for the pretty notes' ter harte genomen. Zijn spel straalt een soort rust uit, hoewel zijn punctualiteit ook cerebraal, misschien zelfs intimiderend kan overkomen. Maar: je weet wel wat je aan hem hebt.

In het echte jamgedeelte vielen twee pianisten op. Erik Bergstra speelt lekker spaarzaam en Remko Windt is zo'n muzikant, die zelfs wanneer hij uit het heelal op een piano zou vallen, daar nog een intrigerend akkoord uit zou knallen. En het is welbeschouwd toch wel verbluffend dat je jazzmuzikanten uit letterlijk alle windstreken binnen de kortste keren een gemeenschappelijke (ritme)taal hoort spreken. Dat is van die muziek misschien een nog wel groter raadsel dan dat die gasten allemaal min of meer coherente solo's kunnen spelen.

Labels:

(Eddy Determeyer, 27.12.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.