Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Straight ahead powerjazz

Stormvogel & Friends featuring Ben van den Dungen, woensdag 7 december 2011, De Observant, Amersfoort

In het Amersfoortse Stadscafé de Observant vinden tweemaandelijks op de woensdagavond informele jazzconcerten plaats. Initiator is saxofonist Alexander Beets, die tevens organisator is van het jaarlijkse Amersfoortse jazzfestival.
Beets nodigt iedere keer een gastsolist uit en blaast zelf veelal een deuntje mee. In de ritmesectie spelen wisselend mensen als Peter en Marius Beets, Stormvogel, Gijs Dijkhuizen en Jan Reinen. Vanavond was het de beurt aan tenorsaxofonist Ben van den Dungen. Zijn begeleiders waren pianist Stormvogel, bassist Guus Bakker en drummer Jeroen Vrolijk.

Vooral de eerste set met modale Coltrane-jazz was spectaculair en heftig. Van den Dungens warme, volle, krachtige toon en razendsnelle gevarieerde improvisaties plaatsen hem in de eredivisie van de Europese moderne mainstream-saxofonisten. Het ad-hoc begeleidingstrio had even tijd nodig om aan het onstuimige spel van Van den Dungen te wennen en de juiste groove te vinden, maar reeds in het tweede nummer – 'Psalm' van John Coltrane – was de klik aanwezig. Met de onvermijdelijke snelle blues in de eerste set was het al helemaal ouwe-jongens-krentenbrood.

Pianist Stormvogel, die formaties leidt als Alter Ego, Pitch White Storm (met fluitist Jeroen Pek), Wieke Garcia Group, Bohemian Groove Orchestra en Ottomania Jazz Quartet, liet zich van zijn allerbeste kant zien en horen. Geïnspireerd door het enthousiaste spel van Van den Dungen begeleidde hij met pittig geplaatste akkoorden en soleerde hij stuwend en met een virtuoze rechterhand, met dank aan inspiratiebronnen McCoy Tyner en Lennie Tristano.

Ben van den Dungen, die naast zijn tweedaagse leraarschap aan het Rotterdamse conservatorium ook nog over de wereld zwerft met onder meer Tango Extremo, Nueva Manteca en pianist Juraj Stanik (onlangs nog in Pakistan), zou met zijn straight ahead robuuste tenorspel vaker op de jazzpodia te horen moeten zijn.

Na dit enerverende kwartetoptreden is het weer wachten op de volgende sessies. In de komende perioden worden onder meer verwacht de trompettisten Bert Lochs, Ruud Breuls en Rob van de Wouw en de saxofonisten Rolf Delfos en Sjoerd Dijkhuizen. Gaat dat zien en horen. De toegang is tenslotte gratis en de verrassing kan groot zijn.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 16.12.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.