Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
's Avonds als het dorsen gedaan is

Klezmokum, zaterdag 17 december 2011, Synagoge, Groningen

Het is ook nooit goed. Al 22 jaar stelt pianist en componist Burton Greene alles in het werk om de traditionele klezmermuziek fris en fit te houden door die met eigentijdse scats en improvisaties op te pimpen. Zitten er vervolgens zure oude dametjes in het publiek, die hem bits vragen waarom hij hun muziek niet speelt. Terwijl muziekliefhebbers anno 2011 juist vinden dat hij die Oost-Europese klezmer misschien beter met niet-joodse bruiloftsklanken uit het Balkangebied zou kunnen kruisen.

Voor zijn optreden in de Groninger synagoge had Greene zanger Marek Balata en klarinettist Perry Robinson thuisgelaten en dat was maar goed ook. Klezmokum had het zo, met vier man en een vrouw, al zwaar genoeg. De synagoge bleek de akoestiek van een sportfondsenbad te hebben, zodat de zang van Patricia Beysens bijvoorbeeld in de vorm van een compleet koor van serafijnen uit den hoge terugkeerde. Terwijl ze van nature een intiem, bescheiden geluid heeft met een hoog 's avonds-als-het-dorsen-gedaan-is-en-we-met-z'n-allen-rond-de-olielamp-zitten-gehalte. Men kan zich voorstellen dat het huis van Jahweh op de momenten dat alle klezmorim van zich lieten horen een echte jodenkerk werd.

Sommige liedjes, zoals 'Y’did Nefresh', waarmee geopend werd, leenden zich goed voor een scatbehandeling. En Mikhl Gelbarts 'Di Nakht' heeft de reis van New York anno jaren twintig via het getto van Warschau naar Groningen opmerkelijk goed doorstaan. Toch was de overheersende indruk, dat die oude dansmuziek vroeger een stuk levendiger en swingender moet hebben geklonken.

Dat schraalhans ook in de sjoel tegenwoordig keukenmeester is, merkten we toen de kapelmeester tijdens het recital tot tweemaal toe zijn broekriem een gaatje strakker moest trekken.

Labels:

(Eddy Determeyer, 30.12.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.