Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Oscar Noriega heeft alles

Endangered Blood, donderdag 1 december 2011, Grand Theatre, Groningen

Oscar Noriega is de ontdekking van het jaar. Deze altsaxofonist en basklarinettist uit New York heeft alles. Zijn rijke, rijpe sound op de alt zou tot Beschermd Geluid moeten worden verklaard. Het is groot en groots en je hoort er zo'n beetje de hele jazzgeschiedenis in. Dus vanaf Johnny Hodges (de allereerste belangrijke altsolist; het is goed om dat maar weer eens even tot ons door te laten dringen) via Charlie Parker, het ijkpunt, tot 2011. Als Noriega iets met één noot kan zeggen, zal hij er geen 2400 gebruiken – al kan hij noten spuwen als de beste. Hij is aards, uiterst muzikaal en alert, en verrijkt het groepsgeluid of een solo met desnoods onhoorbare achtergronden.

Het merkwaardige is dat Noriega eigenlijk helemaal geen geboren jazzman is. Hij komt uit Tucson, Arizona, heeft een Mexicaanse achtergrond en groeide op met norteña-muziek. Maar ik hoorde in het Grand Theatre ook een paar vlagen klezmer. Kan te maken hebben met het gegeven dat Noriega ook met gitarist Brad Shepik werkt. Ik hoorde ook een paar vlagen van Ornette Colemans 'Dancing In Your Head'. En dat klopte weer wél: de saxofoontandem Oscar Noriega-Chris Speed verwees naar Ornette Coleman-Dewey Redman.

De saxofonisten bliezen de thema's griezelig gelijk. Alsof er twee instrumenten door één muzikant bespeeld werden. Een voor de prijs van twee. Eigenlijk stond er een compleet orkest op het speelvlak. Het mooist vond ik dat in 'Epistrophy', toen tenorsax (Speed), basklarinet (Noriega) en de gestreken bas van Trevor Dunn een intiem, uitgebeend orkestraal arrangement speelden met daarachter de zenuwendrums van Jim Black. Die laatste produceerde een gefragmenteerd soort swing, waarbij de weggelaten accenten een even grote rol speelden als de gehoorde. Iets dat alleen lukt wanneer de onderliggende beat spijkervast zit. Dat werd ook weer bevestigd in de fragmenten waarin Black ouderwets in vieren swingde, met ambachtelijke tripletten op de bekkens.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann. Een dag later speelde Endangered Blood in het Tilburgse Paradox. Klik hier voor foto's van dat concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Eddy Determeyer, 13.12.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.