Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Met Viktorija Pilatovic op de woelige baren

woensdag 30 november 2011, De Spieghel, Groningen

Kennelijk hadden de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool de handen ineengeslagen en de beste kwekkers naar het bovenzaaltje van De Spieghel afgevaardigd. Want het was niet eens vol, maar toch produceerden de dames en heren een bewonderenswaardige rabarberrabarber. Ik bedoel, Groningers staan bekend als gesloten en stug. Maar zo gedragen ze zich uitsluitend als er toeristen in de buurt zijn. Als je je ogen sloot, hoorde je de stralende stem van Viktorija Pilatovic boven het geroezemoes uitkomen, als het zeil van een zwoegende schuit tussen en boven de woelige baren. Toen ik tijdens de pauze bezorgd informeerde of het wel ging zo, antwoordde de zangeres opgewekt dat het onlangs op een maandagavond véél erger was geweest.

Pilatovic is echt een jazzzangeres van de klassieke snit die haar songs reliëf weet te geven. Ik miste de speciale arrangementjes die ze met haar kwartet pleegt uit te voeren, maar in duo met gitarist Adedeji Adetayo koos ze voor Gigi Gryce, Thelonious Monk en voor minder gangbare standards als 'Devil May Care'. Ze heeft geen uitzonderlijk bereik, al kan ze behoorlijk de laagte in, waarbij ze genuanceerd blijft articuleren. Viktorija mag graag een potje scatten en dat pakte in geïmproviseerde duetten met Adedeji soms goed uit. Die laatste fungeerde als compleet orkest. In zijn solo's sprong en trippelde hij behendig van akkoord naar akkoord. Dat werkte heel aardig in 'But Not For Me' en 'Darn That Dream'. De afwezigheid van een traditionele ritmesectie gaf Pilatovics frasering veel ritmische vrijheid.

Merkwaardig was dat het duo het hele optreden zittend afwerkte. Wellicht droeg dat bij aan de ongedwongen sfeer, waarin een en ander zich voltrok. Wat dus weer resulteerde in het reeds gememoreerde gemurmureer. Als Pilatovic haar repertoire staand had gebracht, had dat wellicht toch meer impact gehad. Nu verwachtte je min of meer dat ze tijdens het solowerk van haar kompaan een breiwerkje ter hand nam.

Labels:

(Eddy Determeyer, 10.12.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.