Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
De tapdance geïntegreerd

Geri Allen & Time Line, woensdag 30 november 2011, Bimhuis, Amsterdam

Geri Allen is een mainstream-pianiste, die de moderne jazzopvattingen van onder meer de Brooklyn 'M-Base' musici rondom saxofonist Steve Coleman incorporeert in het swingende hardbop pianotrio-idioom van illustere pianisten als Herbie Hancock, Chick Corea, Keith Jarrett en Bill Evans. Met haar Time Line-kwartet creëert ze in een mix van (hard)bop standards en eigen composities een verbluffende en zinderende muzikale jazzgeschiedenis.

Allen heeft zich in het bijzonder pianistisch laten inspireren door McCoy Tyners 'Enlightment'-periode. Getuige een krachtige stuwende linkerhand gecombineerd met virtuoze, melodieuze lijnen met de rechter. Het resulteerde in enerverende en swingende solo's.

Naast het voortreffelijk groovende ritmeduo – bassist Dwayne Dolphin en drummer Kassa Overall – was de spectaculaire tap-percussie van Maurice Chestnut een aparte en visuele aanvulling. Razendsnelle tapdance-triolen, roffels en acrobatische figuren op de tap-plank waren het resultaat van Chestnuts muzikaliteit en soepele elastieke benen. Je hield je hart vast. Hij zal toch niet met al zijn spring-, dans- en tapcapriolen van de tapdansplank vallen?!

De aanwezigheid van de tap-percussie was beslist geen gimmick. Integendeel, het was een extra percussieve aanvulling op het dynamisch spelende trio.

Het tapdansen, dat in de vooroorlogse swingperiode nog enorm floreerde, is door Geri Allen in ere hersteld. Met haar formatie Time Line heeft ze een statement gemaakt voor de gouden swing era en laat zij zien en horen dat de tap zeer goed toegepast kan worden in de door haar gespeelde hedendaagse mainstream jazz. Het optreden van haar kwartet was dan ook een lust voor oor en oog.

Klik hier voor een live-uitvoering van 'Philly Joe' door Geri Allen & Time Line op het Detroit International Jazz Festival.

Labels:

(Jacques Los, 11.12.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.