Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Baraná even verfrissend als uniek

Xenopolis/Baraná featuring Ceylan Ertem en Ernst Reyseger, vrijdag 9 december 2011, Paradox, Tilburg

Heel verfrissend, dit optreden van de Turks-Nederlandse crossover band Baraná, een samenwerkingsverband tussen de Utrechtse rietblazer Steven Kamperman en de Turkse zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez. En dat 'verfrissend' is slechts een deel van de omschrijving dat hier van toepassing is, 'opzienbarend' en 'uniek' zijn beslist noodzakelijke aanvullingen. Het uitgangspunt van beide frontmannen is het mengen van traditionele Turkse thema's met spannende nieuwe composities. Resultaat bij Xenopolis, stevige funky beats met de folk als rode draad, aaneengeregen door beschouwende, jazzy breaks.

Kolkende energie denderde over het podium en stuiterde in het publiek, alwaar deze gretig werd geabsorbeerd en omgezet in een niet aflatende drang om je stoel weg te schoppen en mee te dansen. Een hele mond vol maar het dekt wel de lading. Stilzitten was in ieder geval onmogelijk, en dat al na het eerste nummer.

Maar het werd nog mooier toen de Turkse zangeres Ceylan Ertem het podium betrad. Ze is klein en oogt eigenlijk best verlegen, maar ze transformeerde in een podiumtijger toen de dwingende ritmes haar bereikten. Deze jonge, hippe zangeres timmert al een tijdje aan de weg en sleepte in 2006 een platencontract binnen bij Sony/BMG met haar band Anima.

Ertems stem is sterk en warm met een ongepolijst randje. Ze is zonder meer creatief en origineel in het gebruik ervan en plooide zich moeiteloos naar het klankenidioom van de groep. Een groep met een opvallend diverse samenstelling en uiteenlopende muzikale achtergronden. En dat maakt de band ook zo interessant. Vanuit een individuele benadering en eigen aandachtsveld, maar met een gezamenlijk doel worden raakvlakken zichtbaar, afgetast en ingekleurd.

Bezieling is daarbij een essentieel gegeven. Bezieling die voortkomt uit de liefde van een volk voor hun land en het verdriet om de verloedering daarvan. Vergane liefdes en het afscheid bij de dood. Of uit het geluk en plezier van vriendschap en de bonte maalstroom van een metropool. De gedrevenheid leek te ontstaan uit herinneringen en verhalen, vertaald in een opzwepende cadans, smaakvol opgeluisterd door kunstige (jazz)improvisaties en inspirerende solo's.

De vaste kern van Baraná bestaat uit Üvez en Kamperman, maar het treedt op in verschillende bezettingen. Voor dit gloednieuwe project 'Xenopolis', inclusief cd en tour, laten zij zich vergezellen door Ertem, de Molukse gitarist Jeff Sopacua, die het podium deelde met onder anderen Jan Akkerman en Candy Dulfer, en de uit Iran afkomstige percussionist Afra Mussawissade. De beats en samples van laatstgenoemde vormen de basis voor deze ode aan de stad Istanbul. Mussawissade was vanavond echter niet van de partij en werd vervangen door de Poolse slagwerker Sebastiaan Demydczuk.

Maar ook cellist Ernst Reyseger maakt deel uit van dit gemêleerde gezelschap. Zijn haast ongeëvenaarde muzikaliteit en improvisaties maakten dit concert extra bijzonder. Op zijn rode cello en elektrische cellobas funkte hij er op los, zichtbaar ingepakt door de drive en bevlogenheid van zijn podiumgenoten.

Üvez speelde vanavond op de elektrische saz (of baglăma), een typisch Turks, luitachtig instrument. Hij zong en vertelde verhalen. De onderliggende emoties hiervan vonden hun weerklank bij het publiek. Zijn inbreng en het uitstekende spel van Kamperman mogen niet onderschat worden. Zij zijn er als initiatiefnemers in geslaagd een exclusief project van de grond te krijgen, dat uitblinkt in uniciteit en dat zeker een groter podium verdient.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Donata van de Ven, 18.12.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.