Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Follow The Sound 2011


Van donderdag 10 tot en met zaterdag 12 november wordt De Singel in Antwerpen ondergedompeld in de kosmische wereld van Sun Ra. Follow The Sound, het festival voor improvisatiemuziek en aanverwanten, staat dit jaar voor een groot deel in het teken van deze muzikale excentriekeling en laat met enkele speciale concerten een licht schijnen over diens oeuvre.

Met Sun Ra ligt de focus deze keer op een echt buitenbeentje, en dat niet alleen op muzikaal, maar ook op persoonlijk vlak. Lange tijd was alles rond de figuur van deze pianist/componist/bandleider namelijk in een mysterieuze waas gehuld. Hij beweerde in interviews dat hij een buitenaards wezen was en dat hij naar andere planeten was gereisd. Dat excentrieke karakter heeft ook zijn muzikale carrière getekend, gaande van de opmerkelijke audiovisuele spektakeloptredens van zijn orkest (het zogenaamde Arkestra) tot zijn lange en krankzinnige geïmproviseerde solo's op de Moog-synthesizer. Na de dood van Sun Ra in 1993 nam John Gilmore de leiding van het Arkestra op zich tot aan zijn eigen overlijden. Hij werd opgevolgd door zijn saxofoonbroeder Marshall Allen, ondertussen 87, maar nog steeds actief musicus. Tijdens de tweede dag van het festival zal Allen in trio aantreden met de ICP-drummer Han Bennink en de Amerikaanse bassist Trevor Dunn, als een van de drie Sun Ra-specials.

Speciaal voor dit festival een kwalitatief ensemble op poten zetten dat in de buurt komt van het grote Arkestra, is natuurlijk onbegonnen werk en quasi-onbetaalbaar. De drie Sun Ra-concerten worden dan ook door kleinere bands gebracht, hoewel trombonist Joost Buis en altsaxofonist André Goudbeek een septet bij elkaar hebben gesprokkeld. Buis wordt beschouwd als een Sun Ra-kenner en laat zich al langer inspireren door het repertoire van het Arkestra, en dan vooral met zijn eigen band Astronotes. Samen met Goudbeek stelde hij een groep samen, die enkele Sun Ra-composities onder handen zal nemen. Bekende improvisatoren zoals Tobias Delius en Paul Lovens, zullen daarin samenwerken met jonge getalenteerde musici: de Belgische trompettist Jean-Paul Estiévenart, bassist Hugo Antunes en toetsenist Oscar Jan Hoogland.

De laatste Sun Ra-special wordt verzorgd door enkele grote kanonnen van de hedendaagse free jazz en improvisatie. Met het concert van The Thing + Ken Vandermark & Lasse Marhaug heeft de organisatie zich alvast verzekerd van een krachtig slotpleidooi. Het Noors/Zweedse trio The Thing, met saxofonist Mats Gustafsson, bassist Ingebrigt Håker Flaten en drummer Paal Nilssen-Love, gaat de powerplay niet uit de weg en is mede daardoor een van de spectaculairste live-bands van het circuit. Naast zijn gastrol bij The Thing zal Ken Vandermark ook met een eigen, gloednieuw ensemble aantreden. Made To Break is een kwartet en op Vandermarks website wordt het omschreven als zijn meest radicale ensemble tot nu toe, met invloeden gaande van Ethiopische muziek en The Ex tot de muzikale ideeën van Morton Feldman en John Cage, uiteraard overgoten met een saus jazz en improvisatie.

Als er momenteel één Belgisch jazz- en improvisatiemuzikant is die zich internationaal steeds vaker positief laat opmerken, dan is het wel Joachim Badenhorst. Han Bennink vond in hem de ideale rietblazer voor zijn trio. Dat net hij een carte blanche kreeg van de organisatie is dan ook dubbel en dik verdiend. Badenhorst komt naar Follow The Sound met een opvallend trio, bestaande uit violist C. Spencer Yeh en Toma Gouband, een Franse percussionist die heel eigenaardig materiaal gebruikt, zoals stenen en hout. Teun Verbruggen is de tweede gelukkige die van de festivalorganisatie een ensemble naar zijn smaak mocht samenstellen. Naast zijn vertrouwde muzikale partner Jozef Dumoulin, koos de drummer (bekend van het Jef Neve Trio) voor trompettist Nate Wooley, gitarist Marc Ducret, saxofonist Andrew D'Angelo en bassist Trevor Dunn.

Een jazz- of improvisatiefestival zonder saxofoons is praktisch ondenkbaar, maar het is opvallend dat er tijdens deze Follow The Sound slechts één concert staat geprogrammeerd zónder een sax, namelijk dat van Fred Van Hove en co. Het Craig Taborn Trio heeft eigenlijk ook geen saxofonist in huis, maar voor het concert in Antwerpen nodigde de groep Lotte Anker uit. De Deense speelt zowel sopraan-, alt-, als tenorsax en bracht de voorbije jaren succesvolle albums uit in samenwerking met pianist Craig Taborn en drummer Gerald Cleaver. Het duo van rietblazer Jorrit Dijkstra en drummer John Hollenbeck is nog zo'n voorbeeld van een duurzame en succesvolle samenwerkingsrelatie.

Naast heel wat concertgeweld staan er nog een hoop andere dingen op het programma. Donderdagavond opent de zogenaamde 'Sun Ra Expo', gecureerd door schrijver/producer/muzikant John Corbett. Op vrijdag en zaterdag zijn er tevens platen- en cd-stands, lezingen en filmvertoningen.

Een uitgebreidere versie van dit artikel verscheen eerder op Kwadratuur.be

Meer horen?
Klik
hier voor meer informatie over Follow The Sound.

Labels:

(Joachim Ceulemans, 9.11.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.