Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Atomic op tour met nieuwe cd


Met een viertal concerten in Nederland en België presenteert de Zweeds/Noorse band Atomic zijn nieuwe cd 'Here Comes Everybody'. De korte tour begint aanstaande donderdag bij de JIN in Nijmegen en eindigt volgende week zaterdag in Hasselt.

Deze in 2000 opgerichte formatie kenmerkt zich door een geheel eigen geluid en een enorme energie. De band is ontstaan vanuit een soort rebellie tegen de 'Scandinavian Sound' van Noorse artiesten op labels als ECM. Daartoe ontwikkelden ze een geheel eigen geluid: een explosieve mix van Amerikaanse free jazz en Europese improvisatiemuziek. Of, zoals ze het zelf zeggen: "Part academic lecture, part a fun night out on the town."

Ze maken geen geheim van hun bewondering voor toonaangevende Amerikaanse jazzmusici als Duke Ellington, Archie Shepp, Charles Mingus and George Russell, om maar een paar te noemen. Hun muziek laat echter evenzeer hun liefde voor Europese free jazz en geïmproviseerde muziek horen. Ze gebruiken de Amerikaanse en Europese tradities daarbij meer als een inspiratiebron dan een beperking, als een springplank voor hun eigen benadering en positie binnen de jazz.

Atomic bracht reeds negen cd's uitgebracht, waaronder in 2010 'Theater Tilters, Vol 1 & 2' ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan, dat als uitgangspunt dient voor de huidige tournee. De band treedt aan in de volgende bezetting: Fredrik Ljungkvist (tenor- en baritonsax, klarinet), Magnus Broo (trompet), Håvard Wiik (piano), Ingebrigt Håker Flaten (bas) en last but not least Paal Nilssen-Love (drums).

Speellijst:
01/12 – De Lindenberg, Nijmegen
07/12 – Paradox, Tilburg
09/12 – Bimhuis, Amsterdam
10/12 – Kunstencentrum BELGIË, Hasselt

Klik hier om de nieuwe Atomic-cd te beluisteren.

Meer weten?
Onze recensie van de cd 'Theater Tilters, Vol 1'.
Onze recensie van het concert van Atomic tijdens Flux/S in Eindhoven op 12 september 2011.

Labels:

(Maarten van de Ven, 28.11.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.